Takk for støtten:

Trond Ulleberg 50 år

Trond Ulleberg er 50 år i dag, 14.1.2012. Han har siden 2008 vært kasttrener for Tyrving. Han har ansvar for sleggekast i Tyrving, samt oppfølging av vår beste utøver Fredrik Amundgård. Sammen med Fredrik tok han overgang fra Oppegård IL etter 2007-sesongen, der de begge hadde vært en sesong (dette er klubben til Lars Ola Sundt). Før det var Trond medlem av Tjalve i mange år. Han bor på Hosle.

Som aktiv utøver var han kulestøter. Personlig rekord var hele 19,18 meter, oppnådd i Hokksund i 1986.

Dette var vel å anse som et lokalt stevne for Trond, da hans moderklubb var Efteløt IL, en liten klubb sør for Kongsberg by. Han var «tidlig svær», husker jeg han sa en gang, og var et fantastisk talent i kule. I 1975 ble det aldersrekorder med 4 kg kule (16,45 m) og 3 kg (19,11 m). I 1976 persa han med to meter til 18,45 og med 3 kg støtte han ekstreme 21,65 meter. Dette er helt i grenseland for hvor lang f.eks. kulebanen på Nadderud er. Nærmeste utfordrer ved dette tilfellet har «kun» 20,09 meter og var for øvrig fra samme klubb.

Uoffisiell aldersrekord med seniorkula satte han som fjortenåring: 12,85 meter! I 1977 ble det aldersrekorder med 5,5 kg kule (16,67 m) og 4 kg (19,99!). Året etter den siste med 4 kg, 20,47 m, samt 17,36 med 5,5 kg og 14,93 (delt aldersrekord) med 7,26 kg. I 1979 ble det syttenårsrekord med 5,5 kg på 18,80 meter. Som attenåring satte han ny rekord med 19,36 meter, men den rekorden har blitt slått. Det samme gjelder et par aldersrekorder som han hadde med seniorkula.

Han har fortsatt også to aldersrekorder i diskos (1 kg 13 år og 1,5 kg 15 år). Det ble sjetteplass i junior-EM i 1981, og nordisk mesterskap i 1983.

Men det var vanskelig å slå igjennom for fullt som kulestøter i Norge, selv om Trond var så god. Dette skyldes at Norge faktisk var en av europas ledende nasjoner i kule (for menn). Den dag i dag holder Tronds pers til tiendeplass på alle tiders statistikk. Det ble ett NM-sølv på Trond, det kom i 1983 som medlem av Tønsberg FIK. Fra 1984 representerte han Tjalve.

Trond under NM 2007, lånt fra Oppegård ILs side.

Etter å ha forlatt Tjalve til fordel for Oppegård deltok han i NM i Askim i 2007, og fikk sin andre medalje, en bronse med 15,24. Han har ikke registrert resultat for Tyrving. Det var kanskje mest aktuelt i 2008, men han hadde en del skader etter overgangen og fikk ikke støtt, og anser seg nå som trener i første rekke. Han ville ikke desto mindre vært vår beste kulestøter i Fredrik Amundgårds skadefravær.

Han har for øvrig også gode perser i diskos: 52,98 meter (1985) og slegge (62,00 meter, 1989).

Trond tok hovedfag ved Norges Idrettshøyskole i 2002. Oppgaven het Tvunget til avskjed: en kvalitativ studie av livet etter ufrivillig avsluttet konkurranseidrettskarriere. Som tittelen indikerer, han har seinere hatt sitt virke som idrettspsykolog, til dels som timelærer på NIH. For å forklare hans arbeid innen idrettspsykologien avslutter vi med et utdrag fra intervju med Budstikka 26.6.2009. (Det må være lov siden jeg var den som ga tipset til Budstikka.)

Jeg bruker fysisk aktivitet som behandlingsmetode for personer med mildere psykiske problemer, som angst, depresjoner, stress og utbrenthet. Det er problemer som veldig mange mennesker vil komme borti i løpet av livet, sier Ulleberg. Behandlingen mot denne «lavkonjunkturen i livet», som psykolog Ulleberg kaller den, er en kombinasjon av støttesamtaler og individuelt tilrettelagt trening.
– Mot milde og moderate depresjoner er det vitenskapelig dokumentert at fysisk aktivitet gir like god antidepressiv effekt som både medikamentell behandling og samtaleterapi. Under en treningsøkt produserer kroppen endorfiner, et morfinlignende stoff, som gir velbehagsfølelse etterpå, forklarer Ulleberg. Han har også en annen forklaring på fenomenet.
– Mennesket er skapt til bevegelse. I vårt samfunn sitter og sitter og sitter vi. Når vi ikke beveger oss mer, lever vi såpass inadekvate liv at vi blir syke.

3 Responses to Trond Ulleberg 50 år

 1. Anneli 14. januar 2012 at 12:55 #

  Gratulerer med dagen, Trond!
  Du er en morsom fargeklatt i kastmiljøet vårt! :-)

 2. Ida 14. januar 2012 at 19:02 #

  Gratulerer kjempe masse med dagen Trond :)
  Ønsker deg alt godt i 2012:)

  Ida:)

 3. Kalle 17. januar 2012 at 12:14 #

  Gratulerer med dagen som var Trond! Ønsker deg et godt 2012..

Legg igjen en kommentar