Tyrving – Friidrett

På tide å tenke mesterskap!

Vi er midt oppe i den mest hektiske delen av forsesongen og som vanlig er kvalifisering til internasjonale og nasjonale mesterskap høyt oppe på agendaen for Tyrvings beste utøvere. Det gledelig at vi i år faktisk har en reell mulighet til å være representert i alle mesterskapene – og kanskje for første gang siden 1968 sågar være representert i OL og for første gang noensinne i Paralympics! Til OL er det nok Amalie Iuel som ligger best an. Hun er formelt sett kvalifisert basert på de internasjonale kvalifiseringskriteriene, men det (meningsløse) nasjonale særkravet har hun ennå ikke oppnådd. Ida Nesse har mange ganger kastet langt over kravet til Paralympics i diskos – en øvelse hun nå må satse på siden favorittøvelsen spyd ikke er på programmet. Her er det imidlertid helt håpløse kvoteregler for de ulike landene, noe som gjør at deltagelse likevel er langt fra sikker.

Amalie er allerede kvalifisert for EM i Amsterdam i juli – i ikke mindre enn fire øvelser – 200, 400, 400 hekk og syvkamp! Vi har et lønnlig håp om at Katarina Mögenburg skal tangere eller forbedre persen sin på 1,90 og få seg en tur også. Aurora Dybedokken har løpt strålende i USA i år og kronet verket der borte med en strålende sølvmedalje i det amerikanske mesterskapet. Nå håper vi at vi kan finne en mulighet for at hun kan få en siste sjanse til å ta EM-kravet. Dessuten er det all grunn til å tro at Helene Rønnningen med full klaff kan klare både 11.50 på 100 meter og 23.60 på 200. Hun er allerede klar for VM for junior – foreløpig som den eneste av våre. Her tror vi at Marie Skjæggestad, hvis hun snart er frisk og full vigør, også har en god mulighet. Hun har tatt kravet til EM for U18 i Tbilisi, Georgia. Dit er også Didrik Hexeberg Warlo kvalifisert etter flere flotte 800 metere.

Vi hadde håper at flere av våre skulle være aktuelle til de aldersbestemte mesterskapene, men skader har foreløpig satt fjorårets VM-deltagere Mari Drabløs og Sondre Høyland utenfor. De får forhåpentligvis en siste sjanse i Värdsungdomspelen hvis de rekker å komme i full form til da. Vi har også flere utøvere i sprintgruppen som aspirerer til plasser i mesterskapstroppene, men foreløpig er det et stykke frem til kravene. Det er likevel grunnlag for optimisme i det viktige stevner hvor det normalt ligger vel til rette for gode resultater, forestår i ukene fremover.

Til nordisk-baltisk mesterskap for U23 i Finland er nok allerede Amalie, Aurora og Kristiane Width nokså selvskrevne – hvis de ønsker å delta. Amalie håper nok på OL og Kristiane må nok tilbake til studier i USA, men vi håper Aurora deltar og at hun får med seg Jonas Halonen – i det minste på et stafettlag. Til nordisk juniormesterskap og –landskamp på Island er Helene selvskreven og det er grunn til å håpe at både Sondre, Mari, Marie og Anna (Eikebrokk) kan kapre hver sin plass på laget.

De store troppene skal imidlertid av sted til de nasjonale mesterskapene. Vi har allerede rekordmange utøvere som har tatt NM-kravet for senior – hele 39 har klart kravet i løpet av kvalifiseringsperioden som strekker seg fra 1.1.2015 frem til mesterskapet starter. Fremdeles har vi flere aktuelle kandidater på venteliste – i tillegg til de som allerede er kvalifisert ligger nok Hedda Hauge Hornes, Syver Røinaas og Synnøve Mo nærmest til å bli de neste som kvalifiserer seg til deltagelse på Askøy utenfor Bergen siste helg i juli.

Til junior-NM på Brandbu i begynnelsen av august, er det allerede 54 kvalifiserte og det er ingen grunn til å tro at det stopper der. Men for dem som skal ta et krav, gjelder det å ha en plan. Vi ber derfor om at dere tar kontakt for å få hjelp til å finne egnede stevner. Det samme gjelder for UM i Sandnes første helg i september. Her står vi øyeblikket på 66 kvalifiserte som representerer en viss tilbakegang siden toppårene i fjor og i forfjor. Men i sum har det jo gått utrolig fremover den siste tiden og ingen andre klubber har noen gang hatt så mange kvalifisert som vi nå har til junior-NM og UM. For 15 år siden hadde vi en håndfull kvalifisert til hvert mesterskap – 3-4 til NM, 8-10 til junior-NM og omtrent det samme til UM. Så sent som i 2006 var tallene 15, 20 og 35, så det har virkelig skutt fart de siste årene!

Alle kvalifiserte ser du her – link: http://tyrving.idrett.no/10/f/mesterskapskvalifiserte/

Si fra hvis du oppdager feil og mangler! Ja – og så husk å melde deg på før du eventuelt reiser på ferie!