Tyrving – Friidrett

Fire fra Tyrving til EM

Friidretten i Tyrving er inne i et dugelig rekordår. I vinter satte våre utøvere fem norske innendørsrekorder og i sommer fortsetter festen. Amalie Iuel hadde tre innendørsrekorder bak seg i vinter og var knapt landet på Gardermoen med ni timers jet lag etter USA.studiene før hun pulveriserte den norske U23-rekorden på 400 meter på Bislett fredag. Men det er ikke bare kvalitative rekorder de har satt, toppene våre. Da uttaket til årets EM i Amsterdam forelå, var det hele fire tyrvingnavn på listen! Aldri før har det vært så mange av våre i rødt, hvitt og blått i et internasjonalt seniormesterskap.

 

Den gamle rekorden rakk å bli 50 år gammel. Den var satt under EM i Budapest i Tyrvings forrige storhetstid, i 1966. Den gang var tre av våre på plass. Norsk friidretts storstjerne, Berit Berthelsen, var finalist på 400 meter etter å ha satt norgesrekord i semifinalen med 54.2. I finalen ble det 54.1 og Berit sikret seg en flott sjetteplass på enda en ny rekord – og var beste norske utøver. Berit deltok også i lengde, som hun hadde gjort det i OL i Tokyo to år tidligere. Det ble ingen suksess i lengdegropen, men allerede neste vinter var Berit på lengdetoppen med innendørs gull i EM i Praha på 6.51 – norsk innendørsrekord den dag i dag! Hun vant innendørs-EM året etter også og var faktisk favoritt til OL-gullet i Mexico den sommeren etter et medvindshopp på hele 6.68 i Warzawa like før OL. Dessverre skadet allsidige Berit seg i kuleringen under syvkampen i Mexico, og kom aldri til start i lengde.

 

Britt Ramstad løp 800 meter under mesterskapet i Budapest. 2.10.4 ble tiden til Britt som i sin karriere forbedret den norske rekorden fra 2:12.7 helt ned til strålende 2:06.0! På stafettlaget på 4 x 100 meter ble det norsk rekord for vårt lag med to tyrvingjenter på plass. Maj-Lena Andrsen, som tre år før hadde forbedret norgesrekorden på 80 meter hekk med utrolige 6/10, løp første etappe og Berit hadde «back stretch» – annenetappe. Den nye rekorden var på 45.9 – en forbedring på 6/10 etter at det samme laget hadde kappet rekorden med halvsekundet tidligere på sommeren.

 

Men – nok om gamle bragder! La oss se nærmere på hvilke fire som skal representere våre farger – de samme som nasjonalfargene – i Amsterdam. Amalie Iuel er kvalifisert for deltagelse i fire individuelle øvelser og strengt tatt begge stafetter. Med 23.41 og norsk U23-rekord på 200 (i vindstille i en syvkamp!), 52.52 som norsk innendørsrekord i vinter og 52.85 som norsk U23-rekord utendørs i forrige uke, kunne hun  startet på begge disse distansene. Det kunne hun også gjort i syvkamp. Hun satte norsk rekord innendørs i femkamp i vinter, og klarte EM-kravet med 6011 der bare en hofteskade og kraftig vind under annen dags konkurranser hindret henne i enda en norsk rekord utendørs. Men det er på 400 meter hekk Amalie først og fremst skal slå fra seg. Her håper vi at hun kan slette norgesrekorden til Hilde Fredriksen som er 33 år i år og lyder på 56.33. Amalies pers (satt før hun endelig lyktes for sin mangeårige kamp for norsk statsborgerskap), er på 55.92 som er langt under det internasjonale OL-kravet på 56.20. Det blir også 4 x 400 meter på Amalie som under kvalifiseringen til det amerikanske studentmesterskapet ble klokket til 50,9 på sin etappe (norsk rekord fra blokk er til sammenligning 52.45!)!

 

Katarina Mögenburg har vært den beste norske høydehopperen de siste årene og deltok i EM innendørs i fjor. Den sommeren hoppet 1.90 under et stevne i Tyskland – identisk med EM-kravet. I år er det blitt 1.88 innendørs og to ganger 1.87 ute – begge ganger med svært god klaring. Det la an til 1.90 i Bühl nå i helgen – samme sted som persen ble satt i fjor, men dessverre revnet satsskoen hennes under et uhell i oppvarmingen, så konkurransen gikk i uprøvde sko. Desto mer imponerende å hoppe norsk årsbeste!

 

Våre to rakettsprintere er begge tatt ut på 4 x 100 meter hvor de 16 beste lagene i Europa stiller til start. Helen Rønningen er ennå ikke fylt 18 år, men har rukket å sette norsk seniorrekord på 200 meter innendørs og var med laget vårt som vant NM og satte norsk rekord på 4 x 200 på hjemmebane i Bærum Idrettspark. I sommer har hun allerede slått Ezinne Okparaebos norske aldersrekord for 18-åringer på 100 med sterke 11.60. Junior-VM i Polen to uke etter senior-EM er Helenes primære mål for sesongen. I juniorklassen var hun nest best i Europa på 200 meter i vinter!

 

Jonas Halonen er også i sitt livs form. Etter strålende løping og sølv på 60 meter i NM innendørs, har han slitt med ryggen og løpt under pari en stund i vår, men de siste ukene har den raskeste mannen i Asker og Bærum gjennom alle tider kommet i form. 10.52 og 10.54 i litt for mye vind på Lillehammer nylig viser dette. Sammen med to gode løp på Bislett fredag, var det nok til å gi ham en plass blant de fem som forbereder seg til 4 x 100 i Amsterdam. Det blir spennende å følge de to sprinterne fremover. Begge løp i rekordfart på treningen denne uken – etter min mening fortere enn jeg noen gang har sett dem løpe før. Det lover godt!