Tyrving – Friidrett

Lovende og lovkyndig

4. juni 2000. Det er en fin dag oppe ved Sognsvann. Noen går tur rundt vannet, andre til Riksarkivet, andre sitter med eksamen på Idrettshøgskolen. På kastbanen utafor høgskolen deltar Bodil Kristine Høstmælingen fra drammensklubben IF Hellas i sleggekast, og setter sin livsvarige pers med 43,68. Hun forbedrer sine 42,22 fra året før og blir ellevte best i Norge dette året. Ti år seinere. Samme person blir hanket inn til IL Tyrving for å forsterke laget i Holmenkollstafetten, etter god løping for SK Rye, i hovedsak en sykkelklubb. På høsten gjør hun sitt første baneløp og kommer inn til en fin tid på 5000 meter. Samtidig er hun involvert på forbundsnivå med møter i Lovutvalget. Mot Bodil Kristine Høstmælingen i dagens sommerintervju.

Bodil Kristine er nok svært vant til å bli spurt om ting i juli måned. Ofte har spørsmålene gjeldt hva hun ønsker seg, siden hun har bursdag akkurat i dag. Denne gangen har vi imidlertid hanket henne inn til intervju om idrettsbakgrunnen og jobben som jurist, som blant annet altså har ført henne inn i Lovutvalget.

Hvis det er lov til å innlede med en personlig anekdote, så var jeg til stede da Bodil Kristine ble stemt inn i Lovutvalget i Friidrettsforbundet — på Friidrettstinget i 2011. Hun hadde vært varamedlem i periodene 2007-2008 og 2009-2010, og var av valgkomiteen satt opp til en ny varaperiode. Lovutvalgets formann ville det annerledes, og kom med benkeforslag på Bodil Kristine. Det ble en delt avstemning, men med stort flertall for Bodil Kristine, og jeg stemte selvsagt på henne. Kort tid etterpå ble hun også valgt inn i Lovutvalget i Norges Idrettsforbund.

Begge lovutvalgene har som oppgave å avgi uttalelser om innkomne lovforslag. Lovene vedtas på tinget — Friidrettstinget i NFIF og Idrettstinget i NIF. Idrettsforbundets lover regulerer blant annet hva slags lover Friidrettsforbundet kan ha. NFIFs lover deles inn i tre kapitler, hvorav de to viktigste gjelder de styrende organer og utøverrepresentasjon, og må ikke forveksles med konkurranseregler, som stort sett gis av IAAF.

Lovutvalgene avgir også fortolkningsspørsmål som forelegges oss gjennom året, forteller Bodil Kristine, og fortsetter: — I utvalgene sitter det både jurister og ikke-jurister. Jeg oppfatter dem som veldig flinke og hyggelige folk, som alle er opptatt av å tilføre idretten noe positivt. Det er veldig spennende og utfordrende. Vi har jevnlige møter, men diskuterer og behandler også en del saker skriftlig — da ved utstrakt e-postutveksling.

Bodil Kristine er en av juristene i utvalget. Hun jobber til daglig hos Kommuneadvokaten i Oslo, advokaten til de organene som sorterer under bystyret og byrådet (Oslo kommunes etater, bydeler, øvrige virksomheter og kommunale foretak KF). — Hos Kommuneadvokaten prosederer jeg rettssaker for kommunen. Jeg jobber veldig bredt – med f.eks. både kontraktsrett, erstatningsrett, og forvaltningsrett i forskjellige fomer (skatterett, barnevern, plan-og bygningsrett m.v.) I tillegg blir det også noe juridisk rådgivning for kommunens organer. Vi er nitten advokater på kontoret, avslutter hun om den biten.

Ikke fullt nitten, men femten løpere er det på laget i Holmenkollstafetten, som Bodil Kristine i 2010 ble headhuntet til. Hun bruker selv ordet «heldigvis» om overgangen til vårt lag, og er mektig imponert over de unge, lovende utøverne i Tyrving, framholder hun. Fra og med 2010 har det blitt to femteplasser og en åttendeplass på elitelaget vårt. Bodil Kristine har de to siste årene hatt andre etappe, ut porten på stadion. I år veksla hun høyt oppe, som nummer tre, og uttalte selv om løpet at det var «dumdristig å dra forbi Christina ut maratonporten» (se bildet øverst). Denne Christina er ingen ringere enn EM-deltaker på maraton, noe som vitner om en uredd innstilling!

Forhåpentlig tillater lovparagrafene at jeg låner dette Kondis.no-bildet. Det er Rallarvegsløpet 2009 og ikke et sleggebur i mils omkrets.

Hvordan ble det egentlig løping? Hun var jo Norges ellevte beste sleggekaster på et tidspunkt. Klubben hennes Hellas var også framtredende i øvelsen stav for kvinner, og her har hun 2,50 meter som syttenåring. Hun forteller selv at da hun satte persen, hadde hun egentlig gitt seg med slegge. Samme år flytta hun til Oslo for å studere juss. — Den gangen drev jeg vel egentlig mest med aerobics og spinning, men i løpet av noen år fant jeg ut at jeg likte veldig godt å løpe. Og da gjerne litt langt, forteller Bodil Kristine om øvelses-byttet.

–Siden midt på 2000-tallet har jeg løpt og syklet (på mosjonistnivå) om sommeren, og gått på langrenn om vinteren. Etterhvert ble løping og ski blitt en del av de tingene jeg liker veldig godt å gjøre på fritiden, og det har nok blitt flere renn, ritt og løp de siste årene, men jeg har vært litt uheldig med sykdom og skader.

Hun har av samme grunn ikke helt fått anledning til å forbedre løpspersene sine ennå, da det kun har blitt ett offisielt baneløp på hver av distansene i løpet av de siste to årene. Hun har i den perioden oppnådd 5.07,03 på 1500 meter, 11.26,8 på 3000 meter (passeringstid) og 19.06,3 på 5000 meter. Dette må regnes som gode tider etter byttet av spesialøvelse. Ja det er bare å la dagens sleggemestre prøve seg, og se om de kommer i nærheten!

Da gjenstår det bare å takke Bodil Kristine for intervjuet og gratulere nok en gang med dagen. Og vi i Tyrving som følger med kan kanskje håpe at hun en dag blir den første kvinnelige leder av Lovutvalget i NFIF?