Tyrving – Friidrett

Klubbhjerter: Anders Tiltnes

Når det gjelder personer i Tyrving som finner på nye ting, er det få som rager over Anders Tiltnes. Har du ikke hørt navnet, så er det fordi orientering er hans sport. Men han er også involvert i friidretten, der han har utmerket seg ved å ta opp konkurransen med både den ene og den andre.

Dette er første artikkel i årets serie med sommerintervjuer her på Tyrvings hjemmeside, som nå har fått en ny vignett: klubbhjerter.

 

Dyktig løper og allsidig gründer

Gammelt bilde fra Tyrving orientering.

Gammelt bilde fra Tyrving orientering.

Orientering har jo kommet litt i skyggen for oss friidrettsfolk etter at felles-bladet Tyrving-Nytt ble lagt ned i 2007. Men når jeg kontakter Anders Tiltnes for et intervju, så svarer han raskere enn de fleste. Ingen (vennlig) purring nødvendig fra min side denne gangen. Den allsidige 29-åringen er i forkant av de fleste når det gjelder IT og sosiale medier. Aktive idrettsfolk liker jo både i løypa og ellers å være nettopp det, i forkant.

 

På egen Twitter-profil oppsummerer han seg selv såhär: «Gründer, strateg, designer, geomatiker, kjæreste, orienteringsløper, IT-utvikler, arrangør, kartnerd, bærplukker, lean, og trommis».

 

Som et oppsummerende motto for gründervirksomheten har han uttalt: – Det er lettere å kjøre fort enn å forsøke å holde fartsgrensen. [1] Og at mottoet oppfylles, vil du få inntrykk av hvis du leser videre. Vi skal i dette intervjuet komme inn på mange av disse sidene, dog minus bærplukking og et par andre som vi ikke rekker over.

– Stafetter er magisk

Litt om hovedsporten først. Anders har vært med på å hente hjem tre NM-gull i orienteringsstafett til Tyrvings klubbhus. Blant internasjonale meritter i orienteringen kan vi nevne femte plass (lag) i junior-VM 2004, 13. plass som best i World Cup og en 16. plass (sprint) i orienterings-EM 2010.

 

Et løp i 2011 – i USA, men med riktig drakt.

Han kan dessuten «ha en stor fremtid i maratonsammenheng», i hvert fall ifølge lokalavisa i Follo (der Anders studerte) da han debuterte på maraton i New York, New York i 2011.[2] Tid: 2.41,20 timer. Med det var han blant topp 40 i Norge det året. Tiltnes har dog ikke blitt maratonspesialist ennå, han er fortsatt høyst aktiv i orienteringen.

 

Det skyldes ikke minst at sporten byr på store stafetter (deres versjoner av Holmenkollstafetten) og dermed betydelige sosiale muligheter. – Det er det sosiale som er mest verdifullt, alltid, sier Anders. – Stafetter er magisk; de beste minnene er derfor treningssamlinger og stafetter sammen med menneskene i Tyrving. Krydderet er når vi i tillegg løper superfort, legger han til.

 

Samtidig kan han også gå helt egne veier. Slik beskreiv han sin egen trening i 2005: «Har aldri hatt trener. Er selvlært. Har snakket med utrolig mange om trening og så har jeg brukt det jeg synes hørtes smart ut. Det er veldig mange ressurspersoner i Tyrving og disse har jeg lært utrolig mye av. Kan vel si det sånn at jeg har lært det jeg kan i Tyrving».

 

Bare i løpet av juni måned i år har Tiltnes’ portrett gløttet mot oss fra Budstikka opptil flere ganger. I slutten av måneden tok han to pallplasser i o-festivalen. Helgen før hadde Tyrving blitt nummer fem – tidenes beste prestasjon for oss – i Jukola-stafetten, noe Tiltnes selv overfor avisa beskrev som «orienteringens Tour de France».[3]

Gründerambisjoner

Kun en uke etter dette sto imidlertid en dobbeltside om at de samme gutta ønsket å utkonkurrere denne tour’en! Det mangler ikke på ambisjoner, og det er bra! «Night Hawk», tidligere Krokskogstafetten, skal ha 10 000 deltagere innen tre år, og i år blir det deltakelse fra Sverige, Finland og Spania.[4] Dette er jo i Vestmarka, det området der Tyrving i sin tid ble grunnlagt og hadde sin hjemmebane, også for friidrett.

 

Anders vokste først opp i Trondheim, men kom til Blommenholm som sjuåring i 1991 og ble umiddelbart medlem i Tyrving. Valget av klubb og idrett var selvsagt, da foreldrene løp for Tyrving da de var yngre. Ikke minst også fordi «orientering er jo verdens beste idrett!»

 

Men han har vært med i friidrett før også. Det har blitt enkelte 3000-metere, særlig under studiene på Ås, men først og fremst går det i løp utenfor bane. Gatestafett og motbakkeløp. Her har også gründerånd og konkurransementalitet kommet i høysetet.

Von Anders gegründeten.

– På impuls bestemte vi oss for å arrangere et bakkeløp

Det er hva Anders sier om sin betydeligste beskjeftigelse innen friidretten – løypesjef i motbakkeløpet Oslos Bratteste. Hvem skulle trodd det når man ser fasiten? 375 deltakere det første året, 1 945 deltakere i 2012. Til sammenligning har Tyrvinglekene som Norges største banestevne omtrent 1 700 deltakere. Ambisjonsnivået er det samme her som med Night Hawk: – Om 5 år er det 25 000 deltagere i Oslos Bratteste!

 

Kuriøst nok arrangeres Tryvann-løpet av en klubb i Østfold friidrettskrets. Jeg må derfor spørre: – Hvorfor har du gått inn for å starte en østfoldklubb i friidrettssammenheng? – Vi var en gjeng o-løpere som festet og trente sammen, svarer Anders: Så vi tenkte at vi kunne løpe og gå på ski sammen. Etter å ha laget en egen friidrettsklubb Slevik IL den 17. mai 2009, var det noen av oss som ble litt stormannsgale og bestemte oss for å innta Oslo med Norges mest sosiale event Oslos Bratteste.

 

Kan Tyrving friidrett lære noe her? Kanskje hente inn noen råd fra Anders på en klubbkveld for tillitsapparatet? Vi i Tyrving hadde fra rundt 2010–2011 en egen løpskomite for det potensielle løpet «Kolsås Opp», men vi må vel være ærlige og si at vi har oppnådd null og niks på det feltet – så langt.

 

Men heldigvis gjør vi i Tyrving friidrett mye riktig også. Det pirrer konkurransementaliteten hos Anders og andre. Blant Sleviks utøvere finnes riktignok én med seier i maraton-NM.[5] Men i konkurransen med Tyrving i Holmenkollstafetten er de gamle (altså Tyrving, som er 91 år i år) eldst hittil. – Vi prøver hvert år å slå Tyrving, men klarer det aldri, forteller Anders til med et smilefjes.

 

I hvert fall nesten aldri… Sleviks beste plassering hittil (for menn) er 7. plass i 2011, et år da Tyrving ble nummer 12.

 

Slevik i HK-stafetten. Anders øverst til venstre.

Dette intervjuet får tone ut med noen musikalske lydbølger. Som antydet innledningsvis spiller Anders i band også; trommer. De har gitt ut en plate ved navn «Bathroom Beats», og han sender oss en lenke til musikkavspillingsstedet Urørt som du, kjære leser får sjekke ut: Urørt.

Kilder

Epostintervju med Anders Tiltnes 4.7.2013

Miniportrettet «Oppsøker utfordringer» i Budstikka 20.6.2012 s. 48

Profil på siden World of O

Kondis’ O-profil, 2005

Diverse nyhetsoppslag, se fotnoter under

Se for øvrig også Instagram-side


[1] Budstikka 25.6.2013 s. 18-19

[2] Oblad.no 9.11.2011

[3] Budstikka 17.6.2013 s. 16

[4] Budstikka 25.6.2013 s. 18-19

[5] Det var i 2010, se Friidrett.no hvor du også ser Anders på bilde i svart drakt på midten av sida.

 

Serien sommerintervjuer heter nå klubbhjerter. For å se alle disse intervjuene fra 2011, 2012 og 2013, trykk her. Klubbhjerter er et «merkenavn» for sommerintervjuene, og betegnelsen er ikke uttømmende, det vil si: At en ildsjel eventuelt har vært omtalt i andre sammenhenger enn i disse sommerintervjuene innebærer ikke at også de ikke er ekte klubbhjerter.