Tyrving – Friidrett

Noe å lære fra helgas møte?

Tyrving har hatt en person i landsstyret i friidrettsforbundet de siste årene. Dette har vært Jofrid Holter fordi hun har vært leder i friidrettskretsen. Forrige helg tok en ny fra vår klubb over som Akershus’ delegat; Morten Haave. Her er noen inntrykk fra møtet.

Man får vite om mye som rører seg i friidretts-Norge, og som man sjelden eller aldri har hørt om. Campen på Rena kjenner alle til, men: Vi ble bedt om å reklamere bedre for sunn jenteidrettscamp (15 år +) og scandicamp på Hønefoss (17-22 år, inkl. svensker og dansker), som utøverne kan melde seg på. Herved vet dere om det (logisk nok, hvis dere nettopp lest denne setning!)

Foreslåtte tingsaker fikk vi en gjennomgang av. Det var korte kommentarer til noen av forslagene, men ingen debatt. Det kommer på friidrettstinget 26. mars. Ett av forslagene kommer faktisk fra Tyrving. Dette ser ut til å ha støtte. Undertegnede skal forresten representere kretsen på tinget.

Apropos representasjonvil jeg skyte inn en ting. Buskerud ble i landsstyret representert av en viss Vika Singh, som herved har blitt mitt nye friidrettsforbilde. I tillegg til å trene selv har hun tatt dommerkurs og diverse trenerkurs. Nyinnflytta til Kongsberg, en by uten så mye som en tartanbane, tok hun initiativ til å bli hele klubbens hovedtrener, og har så langt bygd opp barnetreninger fra 1 (!) til 24 utøvere. Om hun var med i kretsstyret fikk jeg ikke med meg, men hun representerte i hvert fall kretsen i landsstyret, et av de høyeste nivåene i norsk friidrett. Dette som tidenes yngste landsstyrerepresentant, ifølge klubben. Alle kan lære av dette engasjementet.

Litt mer om møtet. For politicos fikk vi en gjennomgang av hvordan få kilt inn friidretten når det skal bygges anlegg. Her har jo Tyrving stort sett gjort sitt ved å endelig få gjennom friidrettshallen (NB. generalsekretæren fortalte om hallsituasjonen, og at han trodde Tyrvings hall ville bli finest av alle!) Ordninger for daglig drift var ikke et tema. En påminnelse var videre at friidretten gjør det bedre hvis de er representert i kommunens idrettsråd. Dette må huskes på for framtida. (Interessant var det også å høre fra salen at noen kommuner tusker med spillemidlene, blant annet ved å lure inn finansiering til gang- og sykkelveier ved å kalle det tursti. Gang- og sykkelveier hører hjemme på samferdselsbudsjettet.)

Det var kun én sak som landsstyret gjorde vedtak i. NM i 2013. To hadde søkt, Tønsberg og Bodø og det er ingen hemmelighet at førstnevnte vant en knusende seier. Jeg kan fort gå gjennom noen av tingene Bodø gjorde feil, slik at de det måtte vedkomme kan lære av det. Etter min mening var det for lite fokus på det idrettslige som Bodø kunne tilby. De brukte mye tid på en video om Saltstraumen, luftfart, universitet og annet som Bodø har. Absolutt fint, det, men de får ikke NM av den grunn. Undertegnede spurte om Bodø i det hele tatt kom til å ha egne utøvere i mesterskapet, for så å skape blest i byen. Her svarte han greit, men litt optimistisk å tro at klubben ville ha 5-6 medaljekandidater. Grunnen at klubben måtte ha NM for å lære opp nye dommere, holdt heller ikke mål. De får skape et litt større miljø før de får mesterskapet. Dessuten har ikke Bodø, og ikke viste nok kjennskap til kravet om å ha, en stor nok tribune med tak. Tønsberg hadde også noe utenomsnakk i sin presentasjon («norges eldste by»), og det var litt rotete, men de har hatt vellykkede arrangementer, et større miljø og har et bedre anlegg. Det er også mye sommerliv i byen/distriktet, men klarer arrangøren å koble friidretten inn i dette? Det er ikke alle NM-arrangører som har klart å gjøre NM til et samtaleemne i byen.

Bodø ble bedt om å søke neste år også. Hvem andre søker neste år, mon tro?