Tyrving – Friidrett

Fest! Dans! Dans!

DANS! DANS! Entré 50 øre. Slikt kunne man lese i annonser i gamle dager. Her har jeg samla noen annonser fra Asker og Bærums Budstikke seinhøsten 1931, da flere idrettslag i Vestre Bærum arrangerte fester. Det var en inntektskilde, og en kilde til moro. Tyrving het den gangen Tanum Idrettslag. Det er steikje morsomt å se hva de brukte som trekkplastre den gangen. Vi kan også stille to spørsmål:

  1. Hvem måtte Tyrving i 2011 ha invitert for at det skulle møte opp folk?
  2. Sitter noen på informasjon om AIL Viking? besvart

(Budstikka 25.11.1931)

Denne er fin, skjønner du. Tyrving/Tanum innbudte til bokseoppvisning. Kunne publikum prøve seg, mon tro….? (hehe) Proffboksing var ikke forbudt i Norge den gangen, som det er nå (sia 1982). «I slutten av 1920-årene og begynnelsen av 1930-årene var Peter Sanstøl en av verdens aller fremste boksere i bantamklassen», kan du lese her.

Merk deretter Sandvika Arbeideridrettslag, som ble innlemma i nåværende Bærum Sportsklubb. De valgte selvfølgelig Folkets Hus. Budstikka hadde som høyreavis en sterk, sterk avsmak for Folkets Hus, men annonsene kom inn uavhengig av dette.

Til slutt er det Bærums Skiklub, som er mer oppegående enn noensinne. Olafs navn er stavet feil «Olaf Helset var en av de mest fremtredende norske offiserer under den annen verdenskrig, både på hjemme- og utefronten. […] Han var sentral i organiseringen av idrettens motstand mot tyskerne og NS-styret, og sammen med Rolf Hofmo fikk han gjennomført samlingen av de to konkurrerende landsomfattende idrettsforbundene til Norges Idrettsforbund» — les mer her.

 

Her har vi altså Arbeideridrettslaget Viking. (Budstikka 18.11.1931)

De holdt fest på Skytterhuset, som later til å være Vestre Bærum Salongskytterlags klubbhus på Rykkinn. Den som konsulterer artikkelen Arbeideridrett i kamptid. Et tilbakeblikk på AIF i Akershus av Leif Thingsrud, Arbeiderbevegelsens Historielag i Akershus’ årbok 1989, finner enkelt og greit ut at AIL Viking er det gamle navnet på Idrettslaget Jutul. (det ser for øvrig ut til å ha vært en klubb med samme navn i Ålesund)