Tyrving – Friidrett

Tyrving, et lite stykke Sørlandet

Junior-NM i Kristiansand står for døra. Sikkert mange har også tilbrakt mye av sommeren for øvrig på Sørlandet. Og det med god grunn! Landsdelen har en tendens til å framstå såpass nydelig om sommeren, at i hvert fall jeg velger å ta turen til sørlandshovedstaden — uten å kunne påberope meg å være junior, dessverre.

I overskriften står det at Tyrving er et lite stykke Sørlandet. Jeg vil her trykke noen historiske betraktninger tilsendt oss av Helge Refsnes, som i høyeste grad underbygger påstanden. Det er artig lesning!

Helge Refsnes har lest gamle statistikker, og har i den sammenheng sett litt på Tyrving’s mange innslag i landsoversiktene. — På rekorder i stafett for kvinner ser jeg på firkløveret med 4 x 200 rekorden (1968) på 1.44.2. Hele laget har faktisk litt tilknytning til Sørlandet; navnene er Gerd von der Lippe, Kari Høgseth, Britt Krogh Sørensen og Berit Berthelsen. De samme personene tok seg i 1969 av 4 x 400 m med tiden 3.55,1.

Gerd og Kari startet opp som småjenter i Kristiansands IF og havnet i ”moden alder” i Oslo  som rekordinnehavere i stafett. Gerd hadde før det – allerede i 1961 – fått med seg 2 norgesmesterskap for senior på 100 m og 200 m. Tiden hennes på 100 m, 12,1 sekund, ble senere godkjent som første norske juniorrekord.

Britt hadde i 1969 tatt til seg etternavnet til Jan Ole Ramstad. Ramstad var en svært god lengdehopper for Tyrving (pers 7,27), og bærer i og for seg et gårdsnavn kjent fra Bærum. Men også han hadde gått gjennom gradene i Kristiansands IF fra 10 års alderen – i likhet med de to nevnte kvinner både på idrettslig og administrativt plan. Jeg tror det var en god ballast som ble dem til del i det tidlige utviklingsstadiet deres, nevner Refsnes.

Berit (f. Tøien) var fra Akershus, men fant sin sørlending i Roar Berthelsen fra Mandal.  Opp gjennom årene i årsklassen jenter 1944 hadde Berit hatt sin hardeste konkurrent i Gerds lillesøster Berit von der Lippe som nå befinner seg på BI med yrkestittel førsteamanuensis. Gerd von der Lippe er for øvrig også akademiker; professor på Høgskolen i Telemark.

Refsnes forteller videre: Det har vært artig å se at Gerd dro i gang for å få med kvinner med i stafetter. Det var ukjent i Holmenkollen, men naturlig der hun kom i fra. Kari ble første kvinnelige rektor på Idrettshøyskolen og begge samarbeidet godt med Kristen Damsgaard i bokbransjen. Damsgaard var jo særdeles aktiv i Tyrving som trener, og hvor var han fra? Jo, Kristiansand.

Takk til Helge Refsnes for denne morsomme sammenstilling av fakta!

En av arvtakerne slik sett, kan vi kanskje kalle dagens trener Espen Tønnessen — fra Kristiansand, mens Lene Espegren var tidligere med i Lillesand IL. En Jon Fjeld var noe kortere innom Tyrving — han oppholdt seg noe lengre som trener i Bærums Verk IF. Kirsten Larsen fra Agder kommer vi heller ikke utenom. Alle kjenner henne. Elin Nicolaisen var styreleder i friidrettsgruppa 2007-2008, og var en meget god utøver for IK Våg i sin tid.

Det er sikkert flere som burde vært nevnt. Så nå, kjære leser. Når du tar turen til Kristiansand og junior-NM, så vit at denne byen og denne landsdelen har gitt oss mange flinke og hyggelige mennesker! Så mye at Tyrving kan kalles et lite stykke Sørlandet.