Tyrving – Friidrett

Hvem tar gull i NM?

Innendørs-NM i friidrett går i Steinkjer 3. og 4. mars. Kristin Sundsteigen er en av de klareste favorittene i NM totalt sett, på nivå med Cathrine Larsåsen etc. Hun har i år klatret opp på tredje plass gjennom alle tider i kulestøt for kvinner og har ingen reell konkurranse.

I tillegg tror vi på medaljer i høyde for kvinner (Katarina Mögenburg), lengde for begge kjønn (Katarina Mögenburg og  Jonas Mögenburg), høyde uten tilløp for menn (Morten Haave) og i juniorklassen (Jon Reed Roald) samt at Aurora Dybedokken og Karoline Skatteboe vil kjempe om medaljer på 1500 (begge) og 3000 (bare Karoline).

Det vil være overraskende om Jonas Mögenburg ikke kjemper om medalje. Nærmeste konkurrent har pleid å være Vetle Utsi Onstad, som hoppa dårlig i landskampen, men det var etter en trestegkonkurranse. Men Jonas har ikke hoppa i det hele tatt. Augdal, Uldal, kanskje Sæther og et par av de unge blir også konkurrenter, men få er så stabile på gode lengder som Jonas. Den polske deltakeren har forresten 7,91 som pers men det var noen år og noen kilo siden.

Katarina Mögenburg (1,86 som årsbeste) kan kjempe om sølvet med Øyunn Grindem (1,89). Men Øyunn har ikke vært under 1,85, mens Katarina kun har vært over 1,80 en gang. Et trøndersk talent Andersen klarte 1,78 nylig og utfordrer bakfra, men vi satser på at Katarina er grunnleggende stabil på 1,80 (tok det i første forsøk sist gang) og sikrer medalje greit. Katarina skal også være med i lengde, og kjemper om medalje sammen med Frøysedal og Myrmel. Oda Utsi Onstad er gullfavoritt.

I høyde uten tilløp tror vi at Morten Haave tar medalje på rutinen, men den femdoble regjerende norgesmesteren har fått vinterens trening helt spolert av en ruptur i menisken, og vi må se langt etter fjorårets fantastiske høyder. Kristoffer Rødvei er også med. Han hadde 1,58 i sommer og 1,55 i KM nylig. Med god oppladning, flaks. o.l. er 1,60-1,62 innen rekkevidde, et resultat som kan holde til bronse hvis han har få riv i konkurransen. De fleste deltakerne p.t. ligger og vaker rundt 1,55-1,60. Fredrik Jahr deltar muligens, det var usikkert et par dager før mesterskapet. Han har 1,60-1,65 inne på spensten, men det usikkert hvilken form han er i eller om han i det hele tatt stiller.

Vi tror også vi får en fin medalje i juniorklassen ved vår ganske nye utøver Jon Reed Roald (f.93). Han trenes av Morten, og har verken øvd mye eller lenge men klarte 1,55 i KM. Hopping på trening i det siste har vist tilsvarende gode tendenser, men nybegynnerfeil og ikke minst nervøsitet blir hans to viktigste konkurrenter. Men vi håper og tror altså på gull, særlig etter å ha sett påmeldingslista.

I lengde uten tilløp blir det ingen medalje på Morten eller Kristoffer. Ja, det blir slitsomt nok bare å komme til finalen. Med 20 (!) deltakere er LUT den mest populære tekniske øvelsen. Jon deltar i juniorklassen også her, men det blir litt bingo. Det er trolig en 3-4 som er kapable til 3 meter, og Jon har vært såvidt over denne grensa på trening. Men har ikke fått ut potensialet i sine to konkurransestarter.

Heidi Hessan Næss har vært i finale på 60 meter før, nærmere bestemt i fjor, men må ned mot pers for at det skal skje igjen. Er med 8,00 på delt 23. plass på årsstatistikken i år, og selv om ikke alle de 22 foran stiller og Heidi nok forbedrer sin årsbestetida noe, så er nok topp 8 (finale) det mest realistiske håpet. På 200 meter venter vi ei tid under 26 sek. Ser vi på dem som har under 25,80 så stiller 10 av 13 opp i NM, så nivået er bra (selv om kun 2 av de 5 beste utendørs stiller). Heidis utendørspers er 25,32 men hun har ikke løpt inne i år så vanskelig å si hvor nivået er.

Kristian Nedregård er påmeldt på 3000. Hvis de som er påmeldt stiller opp, går gullet til Nordstad Moen og sølvet til Fløystad. Tirop og Wako er gode, men ikke norske ennå, så vidt jeg vet. Det er derimot Genale. Legger du til Grønnevig, Dahle og ymse andre, så blir det nok litt for hardt for Kristian å forsvare bronsen fra 2010. Men han har løpt helt ned mot pers, faktisk under pers på en «oversized track», så forvent en plass på topp 5-8 av de norske.

Karoline Skatteboe må ha som mål å forsvare sin bronse på 3000 meter. Feltet er jevnt — med Karoline 1 sek bak Holst i fjor og 7 sek bak Helle. Helle slo Karoline med 2 sek i et terrengløp i Tyskland, der Karoline slo en som var noget bedre i fjor, Ida Østerås. Helle løp imidlertid i landskampen og gjorde en svært god figur der med pers. Jeg tror at medaljene kommer til å stå mellom Karoline, Helle og Østerås med en liten knapp på Helle. Taktikk vil bli viktig. Alle unntatt Helle vil ha en 1500 i beina hvis de stiller opp på 1500 dagen før.

Ja, Karoline stiller også på 1500, men blir mer og mer langløper for hver dag som går, så kanskje Aurora er den som har størst sjanse av våre? Hun har fått fine forbedringer på 800 og også 400, har ikke løpt 1500 inne hittil i år. Gullet er uansett kjørt for det tar Ingeborg Løvnes. Østerås ville vært en klar sølvfavoritt, men ble altså slått i Tyskland. Kildal virker også mer som en 1500-meterløper enn en 3000-løper. Det er åpent, og man må tørre å være med først i heatet når «toget går».

800 går samme dag som 1500! Her er det en del dark horses, med Stine Tomb i spissen. Av dem vi kjenner nivået på, er det nok for litt mange her som løper ned mot 2.12-2.14 til at Aurora og Ingvild Drabløs kan hevde seg helt i toppen. Tilsvarende med Leah Røste som er påmeldt på 400 meter. Hun har ikke vært ned imot pers ennå i vinter.