Tyrving – Friidrett

Tidenes medaljedryss i UM!

Årets UM i Sandnes ble en utrolig suksess for Tyrving. Ikke mindre enn 23 medaljer hvorav hele åtte gull, ble det på våre utøvere! Dette representerer en eventyrlig fremgang i forhold til de to foregående årene –  vi tok omtrent like mange medaljer i år som de to foregående årene til samme. Årets fasit er 8 gull, 7 sølv og 7 bronse mot 3/4/6 i 2011 og 2/3/5 i 2010! Dette høres selvsagt ut som full klaff på alle fronter, men hør bare: Norges beste lengdehopper, Jonas Mögenburg, var skadet og kunne ikke delta. Astrid Råd Valderhaug fikk på fredagens hekkeløp en føling med et antatt tretthetsbrudd og måtte stå over lengde og 200 meter – to øvelser hvor hun var blant de største favorittene. Katarina Mögenburg skadet seg i første lengdehopp og måtte bryte konkurransen og droppe 200 som hun kunne vunnet. Jenny Labråten som var i sitt livs form ble disket på 60 meter – kanskje fra en bronsemedalje og stafettlaget for gutter klønet til siste veksling og tapte gullet på dét.

 

Men det er jo så mye å glede seg over at vi ikke skal dvele ved det som ikke klaffet. Allerede fredag var beholdningen oppe i syv medaljer hvorav fire gull.

Riktignok var det ikke lett å holde seg à jour, for arrangøren fulgte opp et håpløst dagsprogram og et skandaløst tidsskjema med fullstendig sammenbrudd i datasystem og informasjon, men vi fokuserte på det sportslige. Det bedret seg riktignok fra dag til dag, men arrangementet kommer nok til å bli stående som ”worst games ever”. Synd, for dette er en rutinert arrangør med mange dyktige mennesker og nå med en flott hall.

 

Fredagens gullmedaljer kom ved Aurora Dybedokken som først nedkjempet Ida Eltervaag fra Skjalg gjennom sin superfinish. En drøy time senere gikk hun (ja, nesten gikk) ut fra blokk på 400 meter. Aurora er imidlertid en av de få som klarer ”negativ splitt” på 400 og løp så fort på annenrunden at hun tok met nytt gull. Vi kan ikke huske at noen har vunnet 1500 og 400 med én times mellomrom i UM noen gang tidligere! Det var utrolig jevnt i klassen, og Leah Røste var ikke mange hundredelene fra å skaffe Tyrving to medaljer i øvelsen.

 

Ny seier på 1500 ble det da Karoline Skatteboe løp den beste 1500 meteren i Tyrving på flere år med sterke 4:39.82 – klart best av alle deltagerne i årets UM!  Dessuten var det 7,5 sekunder bedre enn Line Tveters  gamle klubbrekord i U23 i tillegg til å være klubbrekord i J19 og U20. Her fikk vi for øvrig to medaljer siden Kristin Skolt tok en hyggelig bronsemedalje!

 

Den fjerde gullmedaljen kom ved Jonas Halonen. Seieren på 60m hekk i G17 var oppskriftsmessig, men mye knappere enn ventet eftersom Jonas bommet litt på nest siste hekk. Faktisk et positivt problem – Jonas er blitt så rask at det nesten blir for trangt mellom hekkene!

 

Hekkemedalje ble det også på Ida Planke Berg som tok sølv i J16 med fine 9.22, og ved Snorre Gjertsen Barkbu – bronse i G15 var flott! Hallvard Hornes Hauge slet med vondt i benet og fikk ikke tatt fullt tilløp i tresteg. Dermed ble det en annenplass i G17  – bare to centimeter fra gullet. Det hadde du tatt med mer enn fem skritts tilløp, Hallvard!

 

Det var høy stemning på det utmerkede UM-hotellet (Scandic) den kvelden – og jubelen fortsatte med samme styrke gjennom hele lørdagens konkurranse – fire nye gull, ett sølv og fire bronse var nemlig fasiten for dag 2! Katarina Mögenburg var den av våre utøvere i UM som holder høyest nasjonalt og for den saks skyld internasjonalt nivå med en høydepers på hele 1.86 fra i vinter. I Sandnes var hun som vanlig i en klasse for seg i U23, men sliter med en liten skade og stoppet på 1.75 denne gang.

 

På 800 meter var det reneste medaljerushet for vår klan. Både Aurora og Karoline spurtet konkurrentene i bakken og tok hvert sitt gull. Karoline var igjen kjappest med fin innepers på 2;17,54, mens Aurora med denne seieren endte opp som mesterskapets eneste individuelle trippelvinner!

 

Ingvild Drabløs har slitt med skade siden hun vant UM innendørs i fjor. Til tross en standhaftig sykdom i vinter, var hun såpass tilbake at hun tok en klar tredjeplass i år i sin første skikkelig konkurranse på ett år. Her gledet vi oss også over at Ingrid Muri vant sitt heat i fin stil. 800 meter for gutter bød også på mye moro. I G18/19 tok Petter Røed Gulliksen (1;58.24 – ny klubbrekord i G19 og U20) og Eivind Drabløs (2:01.53) hver sin heatseier på nye perser. Enda mer oppsiktsvekkende er fremgangen for stortalentet Haavard O. Lien. Med bare et halvt års seriøs trening og strengt tatt ingen løp i tette felt, gjorde han vel strengt tatt alle tenkelig taktiske feil underveis. Han stormet likevel inn til en herlig bronsemedalje på sterk tid – 2:00.68 – ny klubbrekord i G16, bare 19/100 bak kravet til junior-NM og bare 35/100 fra UM-gull!

 

Også på sprint var sto høydepunktene i kø. Jenny Labråten feide inn til 8.17 i semifinalen og tok senere bronsemedaljen i finalen. Eivind Hvistendahl viste gryende storform med finaleplass etter 7,52 i semifinalen. Ida Planke Berg måtte for sikkerhets skyld løpe forsøksheatet to ganger på grunn av enda et heat med svikt i tidtageranlegget, men gikk også til finale – hennes fjerde 60 meter på samme dag! Mange fine perser på de øvrige og – både Espen Tønnessens sammensveisede gjeng og Stephans iherdige horde klarte forbedringer på løpende (!) bånd. Kronen på verket var det imidlertid ingen grunn til å diskutere – Jonas Halonen klinket til med utrolige 7.04 i finalen for G17! Dette er i særklasse den beste tiden i Norge i klassen dette året og bare tre gutter har noen gang løpt fortere i G17 – alle tre grossister i norske aldersrekorder. Jonas tid er selvsagt ny klubbrekord i G17, men også i U20, U23 og sågar 3/100 bedre enn den gamle rakettsprinter Magne Skovlis gamle seniorrekord!

 

En annen øvelse med gode resultater for oss, var lengde. Her ble det en imponerende sølvmedalje i J15 til Anna Eikebrokk på 5.05 – ikke så uventet etter radikal pers på 60m tidligere på dagen. Andrea Bressand tok bronsemedalje i J17 – vår fjerde bronse for dagen!

 

Med bager, sekker, kofferter og nye perser og medaljer i sikte, satte vår gjeng kursen for Sandneshallen søndag morgen. Utsikter til gull var vel ikke de største før start, men vi hadde flere gode medaljekandidater. Allerede på morgenkvisten ble det klart at høydehopperne våre hadde jobbet godt frem mot UM. Ida Planke Berg var med i knallhard kamp om gullet i J16, men endte opp med sølv på flere riv enn den overraskende vinneren, Jenny Nyborg Fra Steinkjer som forbedret seg med hele seks centimeter i løpet av dagen. I jenter 15 hadde vi tre jenter med. Guro Ølnes og Maria Groshennig satte begge ny pers med 1.40 og ville nok kunne klart 1.45 også hvis det ikke hadde sett så høyt ut – 10 cm høyre enn begges gamle pers! Vårt beste kort, Kristine Tønnessen, startet litt famlende med to riv på 1.48, men så var det strake veien opp i ledelsen med alle høyder i første forsøk opp til 1.63! Malin Wiseth fra Børsa har imidlertid vært best i klassen i hele vinter, og var den eneste som klarte 1.65. Dermed ble det sølv også på Kristine.

 

Vegg i vegg med høydestativet viste Hallvard Hauge Hornes at spensten er god selv etter to overtråkk i vinter. 6.20 i lengde ga nok en medalje til ham – bronse denne gang. Omtrent samme status kan noteres for Katarina Mögenburg,. Hun har trent fantastisk godt i vinter, men vært uheldig med en fotskade og nå klarte hun til og med å pådra seg en krampe i låret og måtte nøye seg med ett lengdehopp. 5.79 er lengre enn hun hadde som pers for helgen før, og den nye på 5.86 fra NM i Steinkjer sto for fall. Kanskje kunne hun også slått Oda Utsi Onstad denne gangen. Det ville krevd 5.99. Nå ble det sølv på Kata og ingen 200 meter. Den kunne hun jo faktisk også vunnet i år!

 

Ingen av våre løpere på 200m klarte det trange nåløyet som bare fire løpere i finalene representerer, men særlig Jenny Labråten (6. plass) og Eivind Hvistendahl (1/100 fra finale) var omtrent så nær som det går an. Flere fine perser var det på de øvrige også. Ingen tvil om at vi skal ha med mange på denne distansen når UM går på Askøy i månedsskiftet august/september!

 

Dermed gjensto bare stafettene. Vi var som vanlig best representert – tre lag for jenter og to for gutter i 15-17. Jentelaget med Jenny, Sofie, Ida og Leah løp alle solid og var beste klubblag, men ble slått av overbygningen BFG Fana med løpere fra Gneist og Bjarg. Sølvmedaljer til våre med andre ord.  I gutteklassen vant vi første heat gjennom annetlaget vårt. Men det var i tredje og antatt sterkeste heat at dramatikken kom. Eivind Hvistendahl fulgte opp fire strålende individuelle løp for helgen med ditto innsats på første etappe. BUL’s sterke lag passerte Nicolai Sandsdalen på annen etappe, men både Nicolai og Fabian Rønningen på tredje etappe hang på antatt bedre BUL-gutter som klegger. Fabian var på høyde med BUL inn til veksling, men Jonas Halonen var så tent at han la i vei som en sputnik – før han hadde fått pinnen! Etter litt klabb og babb fikk han tak i den og løp nesten inn BUL etter noe som må ha vært en av de aller raskeste etappene uansett klasse. Men vekslingen ble ikke godkjent – hadde vi fikset den, hadde vi hatt det beste klubblaget i begge klasser!

 

Men det er som kjent ingen grunn til å telle de tapte slag på seierens dag – Tyrving var mesterskapets klart største og beste klubb med åtte gullmedaljer og haugevis av andre gode resultater. For en inspirasjon foran årets treningsleir og resten av forberedelsene til utendørssesongen! Takk til alle våre for flott innsats – og ja, alle var enige om at det hadde vært en fin tur!