Tyrving – Friidrett

Lengde uten tilløp i USA

USA har gode tradisjoner i lengde uten tilløp, ved å vinne OL-gull i øvelsen i 1900, 1904 og 1908. Det var med samme mann Ray Ewry som hadde 3,47 som lengst. Så vant en greker i 1912, før øvelsen beklageligvis ble tatt av OL-programmet.

Men øvelsen er slett ikke helt «ute» i USA. Den er innlemmet i noe som kalles NFL Combine, en slags showcase-camp for spillere i amerikansk fotball som er ferdig med college og skal draftes inn i NFL. (ble mange engelske ord her gitt). Testen kalles broad jump, og nfl.com sin offisielle infoside presenterer sitatet som er så riktig, så riktig: «It’s a standardized test of power, basically».

Best i år var to stykker på 11»1′ som tilsvarer rundt 3,37-3,38 meter. For å komme inn på topp femten holdt det å hoppe 10»5′ som er cirka 3,17 centimeter. «Recent best» har en Jerome Simpson som hoppa 11»4′ i 2008, som tilsvarer cirka 3,45 meter. Av NFLs infoside framgår det at øvelsen foregår på gress.

Ikke helt etter norske regler, men man setter lett merke som vel er det viktigste. Det blir dog langt vanskeligere å satse, noe som setter prestasjonene i et bedre lys. Alle disse er selvfølgelig velkomne til neste års åpne norske mesterskap i Haugesund — omtrent så nærme USA geografisk som man kan i Norge komme!!

National Football League har for øvrig også fått med seg en «fun fact» om at vi arrangerer NM i øvelsen.