Tyrving – Friidrett

Fantastisk sølvmedalje! NM dag 1

Allerede i april viste Amalie Iuel storform ved å bli sørøstasiatisk skolemester (!) — ja det var i ei rekke øvelser for så vidt, men mest oppmerksomhet vakte resultatene 1,70 i høyde og ikke minst 63,09 i 400 meter hekk. Som vi skreiv den gangen er det et resultat som kunne gi NM-medalje. Utøvere som går amerikansk skolesystem pleier å være i best form på våren, så det har blitt få perser i konkurransene i Norge i sommer. Men i dag nådde Amalie en ny formtopp!

Kun årets hekkeløper på kvinnesida, Vilde Svortevik med finaleplass i junior-VM, var bedre enn henne på 400 meter hekk dag. De to som var Amalies mest relevante konkurrenter og som lenge har befunnet seg rundt 63-sekundersmerket, Onstad og Berg, ble nettopp stående der i dag. På 63,13 og 63,27. Amalie satte derimot pers på 62,52 og tok dermed SØLV!

Hennes første medalje i seniorsammenheng må mottas med glede blant alle Tyrving-fans; dette er en av dagens aktive Tyrving-utøvere som har vært med aller lengst. Attenåringen begynte for ca. ti år siden på barneidretten, og så fin framgang hun har hatt, så har hun nok nye toppøyeblikk foran seg! NB. Merk at alle i finalefeltet er født mellom 1993 og 1996, trolig NMs «yngste» øvelse, så her ser vi fram til flere jevne dueller framover.

Aurora Dybedokken deltok torsdag i forøvelse 1500 meter på Diamond League-stevnet Athletissima i Lausanne. Her ble det en fantastisk tid på 1500 meter med 4.27,34! Hun klatrer dermed noen plasser til trettende best gjennom alle tider i Norge, jenter 17 år. I NM i dag var det 800 meter som var distansen. Her har hun fjerde beste tid i år av de som sto på startstreken, men trioen Borge, Mjåland og Elvemo var vel pallfavoritter, og eksakt slik gikk det også. Aurora fikk også Frida Thorsås foran seg, og havna dermed på femte, men spurtslo som i junior-NM Veronica Undseth med kun tre hundredeler. Auroras tid ble 2.15,25.

Diskos var dagens tekniske kvinneøvelse med Tyrving-deltakelse. Kristin Sundsteigen kom hit med sjuende beste kast på norgesstatistikken, men ble nummer ni i kvalifiseringen etter litt trøbling — gyldig resultat først i siste kvalikkast, og da på 37 meter. Men i finalen ble det bra; kun gyldige kast til hun sto over det siste. Kastserien var pyramidisk med 40-42-43-42-40. Litt mer nøyaktig sagt, så ble 43,56 hennes beste kast. Det holdt til en svært fin fjerdeplass bak de tre som var forhåndsfavoritter i øvelsen. Årsbeste i sekundærøvelsen må vi også si oss fornøyd med!! Det var klokt å spare seg i det siste kastet med tanke på kulestøt.

Heidi Hessan Næss var et annet finalehåp for oss i dag. Jeg tenkte at NM var anledningen for å løpe 100 meter under 12 sekunder, men en grusom motvind tok nok vekk noe av luven i dag.  Først 12,59 i -2,1 og 12,54 i -3,2. Hun kom riktignok til finalen, noe som er det viktigste fra forsøkene. Her vet vi fra NM i 1996 at vinden snur på ettermiddagen, men ikke til en utpreget hyggelig styrke; det blåste -0,1 i finalen. Det skjedde det litt spesielle at bak supersprinter Ezinne, fikk vi en sprinter som debuterte i år og en sekstenåring. Heidi kom på sjetteplass med 12,42.

Ezinne løp på 11,70 og dermed ingen supertid. For menn uteble de gode tidene totalt, med en motvind på -1,6 i finalen, men det ble i hvert fall jevnt og spennende.

I dagens tekniske øvelse med manne-deltakelse, høyde, fikk Frederik Jahr dessverre ingen repetisjon av 2,05-hoppet fra Norway Games. De som gjorde det bra der, gjorde det ikke så bra i dag, og omvendt. NG-vinner Ellingsen slo av 11 cm, toeren som ikke lyktes så godt Nilsen økte med 7 i dag og vant gull, mens Frederik slo av 10 centimeter og kom på niende. Femteplassmann fra NG, Rønningen sto på stedet hvil med 2,05 — og tok bronse i dag. En rar konkurranse.

Til sist nevner vi 800 meter for menn: Kristian Nedregård ble utslått i forsøket.