Tyrving – Friidrett

Kari med sitt og dagens første gull!

Pallen i stav.

Vi gratulerer Kari Strømhaug som Tyrvings første gullvinner i UM 2012. Det var også hennes første gull i et mesterskap! Kari bor jo i USA, og ble registrert som stavhopper i årets innendørssesong med et resultat godt nede på 2 meter-tallet. Så fikk hun en eksplosjonsarta framgang og hoppa 3,35 i et skolestevne i Upstate New York! Da var det på tide med innmelding i Norges suverent beste j15-klubb Tyrving, og hun har kun hoppa over 3 meter som medlem hos oss. I dag ble det 3,21 og et suverent gull i stav! Hun gjorde det i tillegg veldig spennende med to riv på både 2,86, 2,71 og 2,41 (!).

Et meget hyggelig sølv ble det på Anna Eikebrokk i det første utendørs UM for j15. Hun satte også en betydelig pers, med nesten tretti centimeter til 10,88/+1,2. Hun hadde en av mesterskapets mest stabile serier med en gang 10,81, to ganger 10,80 og 10,72 som det korteste. Dette unner vi Anna som trener bra. En som også trener bra i høyeste grad og som vi er litt mer vant til medaljer fra, er Aurora Dybedokken. Fredag var det 3000 meter som var distansen, en øvelse som har blitt nedprioritert til fordel for mellomdistanse så langt i sesongen. Men i dag var prioriteringen på plass og det ble ny kjempepers (halvt minutt) til 9.49,15. Ida Meli Narbuvoll som nylig satte aldersrekord på 2000 meter, vant imidlertid i dag. Aurora lå ganske langt bak henne midt i løpet; tok igjen 13,5 sekunder på de siste 600 metrene får vi rapportert. At Aurora gjerne kunne løpt noen meter til, fikk vi vist da hun bare timer seinere tok sølv på 400 meter med 60,08. Gratulerer!

Så går vi over til de som løp med ting i veien. Kristin Helland-Hansen debuterte i UM-sammenheng og sanket med seg en nydelig bronsemedalje i 1500 hinder for j15! Vinneren av løpet var suveren, men Kristin var i en spennende spurt og fikk en foran seg og en bak seg, altså bronse på 5.39,66. Den som var nærmest medalje i dag, uten å få det, var Ida Planke Berg, og også hun løp med noe i veien — 300 meter hekk. Hun kom til UM med nest beste tid, og satte også pers i dag. At hun ble slått av Opheim som hadde sesongens beste tid kunne vel forventes, men at hun også skulle bli slått med en hundredel av løperen fra Oppegård var jo synd — tenk om hundredelen hadde gått andre veien. Og så kom det ei fra dårligste heat og fløy rett inn til sølvet. Så da ble det fjerde plass. I tillegg til at Amalie Iuel satte en flott pers på 100 meter hekk — 14,77/+0,5 som er halvsekundet bedre enn noe hun har gjort — har det rent inn med sprintperser på UMs første dag i dag!

Vi hadde en gullfavoritt i sprint (nå som hekk har blitt droppa som øvelse), og det var Jonas Halonen. Han kom seg videre fra forsøket uten å anstrenge seg for mye, men på grunn av krampe ble det ikke noen finalestart. I eldste gutteklasse, som Kathan Yoganathan har sin første av to sesonger i, fikk vi se en supertid. Super supertid! 11,16 er godt under NM-kravet, men dessverre i medvind +2,8. Det hadde vært gøy å se hva dette ble i en finale, men så ble han diska for tjuvstart i semifinalen… I jenter 15 hadde Jenny Marie Labråten en outsiderposisjon med fjerde beste tid før finalen gikk. To perser på en dag på Jenny lar seg så absolutt høre. Først 12,88 i forsøket så 12,81/+1,1 i semifinalen er glimrende, første gang hun er under 13 sekunder. Denne tida hadde holdt til medalje, men det ble 12,95 i finalen og fjerdeplass.

Også videre til finale kom Vemund Lenschow. Han persa i forsøket med 11,97/+0,9. Bra for gutten som kom til oss etter skolemesterskapet i fjor! Ikke minst siden årsdebuten kom så seint som i Norway Games, pga skade. Det ble femteplass i finalen med 12,02. I årsklassen over persa Eivind Hvistendahl med 11,68/+1,2. Det holdt dessverre ikke til finalen.

Til semifinalen kom også Mina Marie Anglero, som debuterte med friidrett i Tyrvinglekene. Hun har vel fått på seg piggskoene nå og satte også to perser i dag: 13,31 og 13,28/+1,0. Men altså utslått i semien. Utslått i heatet ble Anita Hundseid, men hun persa til 13,51/+1,5. Pers men utslått ble også Mathias Midttun, mesterskapsdebutanten, med 11,98/+1,1. Det samme gjelder Thomas Karlsnes i g15 med 12,21/+0,9.

To årsbeste på J17-jentene våre, Leah Røste og Frida Finnema. leah hoppa 10,49 og Frida 10,02w. Begge hadde bedre i fjor; Frida har vært mye skada og årsdebuterte i dag. Hun tok jo UM-medalje i fjor, og vi håper hun kommer tilbake og gjør det neste år også. Markus Berner var hakket bak årsbeste satt på Nadderud forrige uke, men med 11,50 kom han på en femteplass i g15. Han er helt fersk i tresteg-gamet, så vi håper også å få med ham videre. I samme øvelse j15 ble Julie Bressand nummer 6 med 10,37, litt bak årsbeste. Ida Planke Berg ble nummer åtte i høyde, en paradeøvelse fra tidligere hvor det dessverre ikke har stemt i år — lykke til i tresteg seinere i helga.

Så er det kast. Her har UM-medaljene rent inn de siste årene, men det blir nok mindre i år. Spyd g16 har vært i dag, og Nicholas Harries og Mikkel Gunnes debuterte i denne sammenhengen. Det ble 42,28 på Nicholas og 39 meter på Mikkel. Begge har om lag en meter lengre i år. De får bare fortsette å trene, de, og det ryktes at de kommer til å få selskap av opptil flere nye 1996-gutter.

* PS. Takk til Andreas Gjesdahl som var coach for Kari Strømhaug i dag, og også hjalp henne med stav. Hennes stav kom ikke fram på flyet, og det var derfor hun måtte prøve seg så mye fram på lave høyder.