Tyrving – Friidrett

Tre sølvmedaljer for Ida i IWAS World Games i Nederland!

Det var kanskje noen ganske vanlige steg ut av startblokken, men likevel temmelig lange skritt for Ida Nesse da hun for første gang skulle delta i friidrett på litt mer like fot med de andre – nemlig i klassen for «limb defiencies» under det internasjonale IWAS World Games for fysisk handicappede i Stadskanaal i Nederland. Dette er for øvrig forløperen til dagens Paralympics.  

Ida har jo i tolv sesonger konkurrert med sine jevnaldrende i ordinære konkurranseklasser og siden 15-årsklassen deltatt i junior-NM, men her var det plutselig mer rettferdig konkurranse. Dessuten var det skarp kontrast mellom mer eller mindre traurige norske friidrettsstevner og en setting med 5-6 TV-kameraer under deltagerpresentasjonen (på engelsk), callroom, landslagsdrakter, nasjonalsanger på premieutdelingen og deltagere fra 22 nasjoner i friidrett (37 i hele arrangementet som også omfattet svømming og bueskyting). Ja, og så ble hun jo tatt ut til dopingkontroll!

En stor opplevelse for Ida selvsagt – og ikke minst en hederlig debut. 20-åringen kom nemlig hjem med tre sølvmedaljer – fra 100 meter, diskos og spyd samt fjerdeplasser i lengde og kule. Før det ble klart at hun kunne delta i dette stevnet, hadde hun ikke konkurrert i annet enn spyd og en sjelden gang kule de siste årene. Resultatene ble da også litt svakere enn de eldgamle persene i de «nye» øvelsene, men gode nok til at Ida kan delta i Paralympics i Rio i 2016 hvis hun holder treningen vedlike. Det blir vel helst ytterligere satsing skulle vi tro…!

I spyd var Ida klart beste utøver, men i handicapidrettens sinnrike verden, er det ofte fellesklasser for ulike handicap og da har man poengtabeller (omtrent som Tyrvingtabellen) for å kåre vinneren. Dermed var det ikke nok med 35.73 – 7,5 meter foran neste utøver og bare 41 cm bak europarekorden, og et antatt gull ble plutselig til sølv. Litt uforståelig tabell der verdensrekorden i klassen legges til grunn for poengberegningen og da skulle egentlig Ida vunnet. Vi finner vel ut av tabellen etter hvert…

Den norske troppen bet for øvrig godt fra seg. Ved siden av Ida var det bare Runar Steinstad som deltok. Han er europamester i spyd og vant sin klasse i Nederland også. Dermed kom den norske troppen hjem med ikke mindre enn fire medaljer – på to utøvere! Runar var også en fantastisk støtte Ida gjennom stevnet der nede og de to kommer nok til å se mer til hverandre nå som Runar har startet opp i ny jobb i friidrettsforbundet hvor han skal få fart med handicaputøverne her til lands.

Den norske troppen – Runar med gull og Ida med tre sølv!

Den norske troppen – Runar med gull og Ida med tre sølv!

 

Ida under presentasjonen på  100 meter

Ida under presentasjonen på 100 meter

Medaljevinnerne på 100 meter – Ida sammen med fra Jenifer og Taise fra Brasil

Medaljevinnerne på 100 meter – Ida sammen med fra Jenifer og Taise fra Brasil