Tyrving – Friidrett

Underet i Haugesund – en sterkt forsinket UM-rapport!

Vi får skylde på at noen og enhver kunne bli helt satt ut av Tyrvings eventyrlige UM-innsats i Haugesund. Alle forventninger og alle gamle medaljerekorder ble pulverisert da vår gjeng i snitt kom hjem med mer enn én medalje pr. utøver. Sånt kan skje i små klubber med et par stjerner i en liten tropp, men er slett ikke dagligdags når det dreier seg om klubben som har like mange deltagere som de to neste klubbene til sammen. 43 utøvere tok turen vestover. På vei østover hadde de med seg 29 individuelle- og 16 stafettmedaljer!

Dessverre var ikke været det beste i Haugesund og arrangørens ambisjon om å garantere medvind i alle sprintløp og hopp, lot seg ikke gjennomføre. Dette satte i noen grad en stopper for det forventede rushet av nye perser, men i mesterskap er plasseringene minst like viktige som resultatene selv om en ny pers slett ikke er å forakte i en idrett der man også kan kjempe mot seg selv! Oppsummeringen nedenfor dreier seg derfor i stor grad om plasseringer, mens dere kan lese resultatene i tabellen nederst i artikkelen.

Fredagen opprant med motvind og litt grøsne forhold, men våre utøvere lot seg ikke stoppe av elementene. Festen ble innledet i tresteggropen der halvparten av deltagerne i J17 var fra Tyrving. Etter de tre innledende omgangene hadde vi alle våre fem blant de seks beste! Da alle seks hopp var unnagjort sto Anna Eikebrokk atter en gang igjen som vinner. En som var minst like glad var sølvmedaljevinner Julie Bressand som endelig tok steget opp fra endeløse fjerdeplasser og dessuten satte fin pers med 11.08! Kristine  Tønnesen var uvenn med planken, ellers hadde vi nok kunnet innkassere alle medaljene i denne klassen. Fin hopping her også av Malin Staude og Guro Ølnes (pers 10.69).

Nestemann ut var Sondre Høyland som sikret seg bronsen i en rekordjevn spydduell med klubbkamerat Martin Kornerud i G16. Bare 6 cm skilte de to i en konkurranse som var skjemmet av mye dårlig dømming. Disse to gutta var også med i diskos hvor Martin igjen var fjerdemann, mens Sondre ble nummer seks. I de tekniske øvelsene var det ikke flere av våre på startlistene fredag. Synd var det, for en frisk Sofie Olsholt kunne jo med et maxhopp ha vunnet lengde i J18/19!

I løpsøvelsene var det imidlertid mye moro for våre utøvere. Første medaljevinner var Markus Berner på 110 meter hekk i G17. Han hadde riktignok en original tolkning av dette med å «klippe hekkene» (han rev vel nesten alle), men snublet seg likevel inn til en bronsemedalje. Ida Planke Berg satte fin ny pers på 100 meter hekk med 15.19 og fikk også velfortjent bronsemedalje, mens Kristine satte fin ny pers med 15.74 og ble nummer fem i J17. Syver Røinaas var hekkeløperen som tok ytterligere et steg opp på pallen da han spurtet inn til sølv i G15 på 300 meter hekk. Enda bedre gikk det da de yngste jenteklassene kom i vei på hekken. Først løp Marie Skjeggestad inn til sterke 44.36 og tok gullet i J15 i kraft av den beste kombinasjonen av løpsstyrke og teknikk. Mari Drabløs i J16 debuterte på distansen under UM i Haugesund – og hvilken debut! Hun var aldri truet av noen konkurrenter og feide inn til dagens tredje gull med 44.96.

I det hele tatt skulle det vise seg at J16 skulle bli vår beste klasse i mesterskapet. Hele fire gull ble fasiten og to av dem kom første dag. Helene Rønningen har dominert sprinten i både J16 og U20 i hele sommer og var selvsagt suveren på 100 meter i Haugesund. Hun har allerede satt aldersrekord (som i fjor), men i UM var det vanskelig vind. Likevel fikk vi en fin pers i finalen der Hedda Hauge Hornes stormet inn til 12.70 og bronsemedalje!

Vi hadde mange sprintere i aksjon denne fredagen og flere av dem tok seg til finale. I G15 var Syver igjen i finale og løp her inn til 7. plass. I forsøkene perset Hans Mustad Fürst med fine 12.40, mens Jonathan Greni Bjerkaas blåste bort i sitt heat. I J15 deltok Celina Lundevik og Celine Bressand, men begge fikk motvinden midt i fleisen. Det samme skjedde med Marte Haugli Røe og Eirin Alfheim i J16. Bedre gikk det med Christine Gloppestad som har vært en sikker finalist i år – ute som inne. Denne gangen ble det 8. plass på 100 meter. I eldste klasse var Sofie Olsholt på 8. plass i finalen for jenter, mens Jonas Halonen endelig var på banen igjen med en 7. plass i gutteklassen. Her fikk Eivind Hvistendahl og Halvard Hauge Hornes (ny pers 11.50) fine tider i lys av de rådende forhold. Med vinden på sin side ville de kunne solt seg i enda sterke resultater.

På 400 meter var vi representert med Lars Giske i G17 og Leah Røste i J18/19, men ingen av dem hadde full klaff i sine løp. Anita Hunseid satte på sin side utepers med 62.67 i J17. Enda bedre gikk det med Thomas Davis som satte flott pers på 3000 meter med fine 9:11.28. Ja, og så skulle vi jo ønske at fjorårsvinner Aurora hadde løpt 3000 i Haugesund stedet for å installere seg på Oklahoma State hvor hun skal studere fremover!

Lørdagen bød på mer vind og nå kom regnet for fullt – ikke minst da stevnet gikk mot slutten og lengdejentene omtrent måtte hoppe i froskemannsdrakt! Uansett – medaljehøsten for våre fortsatte med ti nye medaljer. Den første medaljen kom allerede i første øvelse der Erik Lønskog gjennom hele høydekonkurransen i G15 fremsto som dagens beste hopper. Etter å ha satt utepers på fire påfølgende høyder – alle i første forsøk, kom det et uheldig riv på 1.79 før han igjen spratt over listen og sikret seg sølvmedaljen. La oss håpe han ikke blir eneste høydehopper fra Tyrving i neste UM! Erik fikk også ny pers i tresteg med 12.05 og ble fjerdemann med dét. Martin Kornerud tok for sikkerhets skyld to på rappen: Først sikret han seg gullet i slegge til tross for at han ikke hadde klaff i noen av kastene siden og litt ut på ettermiddagen fulgte han opp med sterk pers (14.95) og sølv i kule! Dagens andre gullmedalje kom på 300 meter hekk for G17 der Markus var uimotståelig. Flott ny pers ble det også etter en sterk vinnertid på 38.92. På 400 hekk i J18/19 ble det igjen pers (67.50) og bronse for Ida!

På korthekken fikk våre to i J15 full klaff med Marie inn til sølv på 12.17 og Celina med dagens oddsbombe og bronse på flotte 12.52! Erik viste solide all-round-egenskaper og tok en fin femteplass på 100 hekk i G15.

Våre utøvere tok også godt for seg på 800 meter i G15. Første vant Marius Sjølie sitt heat på ny pers (2:05.70) og holdt på å stikke avgårde med gullmedaljen da det antatt beste heatet tok det temmelig piano på førsterunden. Spurten kom imidlertid i tide og Albert Sperstad og Didrik Warlo sprintet inn til annen- og tredjeplass bare hundredeler bak vinneren! Henrik Koppang var også med i dette heatet. Mari Drabløs løp et nytt fint løp på sin 800 og tok sølvet i J16. Marie var nok litt utladet etter to dagers hekkesuksess og måtte nøye seg med femteplass i J15 på en distanse der hun  viste imponerende styrke med 2:16.99 i siste øvelse i syvkamp-UM uken før!

Dagen bød også på spyd for G17 med Håkon Bakke, lengde for J17 med Julie, Anna, Malin og Guro og G17 med Lars Stølen, og ikke minst lengde den tidligere nevnte «vanngravskonkurransen» i lengde for J15 der både Celine og Rebecka Grønli tok seg til finalen. Resultatmessig regnet imidlertid alle disse bort i sine respektive konkurranser. Plasseringsmessig gikk det bedre med Marte i tresteg for J16 hvor hun ble nummer fem. Dessverre hadde hun langt fra klaff. Flere av hoppene hennes var over 11 meter, men dessverre var alle døde. Synd for Marte som har hatt fin fremgang i år og hadde fortjent en medalje her! Aller best hoppet selvsagt Leah og Halvard som tok hver sin oppmuntrende bronsemedalje i 18/19. Igjen synd med Sofie som selvsagt kunne vunnet øvelsen hvis hun hadde vært skadefri.

Fra denne dagen kan vi ellers rapportere om flere timer med 200 meter hvor mange av våre gikk videre til både semifinaler og til søndagens semifinaler. Mer om dette senere.

Søndagen opprant med stor spenning om hvorvidt vi kunne slå alle tidligere rekorder i antall medaljer – ikke minst på de avsluttende stafettene. Men før vi kom så langt, var det ingen ting som tydet på at våre sparte seg til de respektive etapper! På 200 meter for J16 måtte storfavoritten Helene melde pass med tett hals lørdag. Dette forhindret imidlertid ikke en historisk dobbeltseier for våre jenter i denne klassen! Mari var først over mål med fine 25.73 i motvinden (ny utepers) og hadde Hedda rett bak seg på flott pers – 25.88. Med Helene på plass hadde vi med andre ord tapetsert pallen i denne øvelsen! Men Helene satt ikke på tribunen søndag – hun årsdebuterte i lengde med sterk pers på 5.60 og klar seier! Et artig poeng ved tre av gullene i J16 er at hverken Mari på 200 og 300 hekk eller Helene i lengde var på statistikken i øvelsene før UM. Trolig en klar nedtur for konkurrentene som hadde dominert øvelsene før mesterskapet!

Markus tok sin tredje individuelle medalje da han løp inn til sølvmedalje på 200 i G17, mens Syver tok sin andre gjennom bronse i G15 på ny pers (23.83). I eldste klasse var Eivind Hvistendahl igjen i finalen hvor han tok en fin 5. plass, mens Christine i J17 ble nummer seks. Fra 200 tar vi også med at Celina var i semifinale i J15 hvor også Celine og Rebecka deltok. Det samme gjorde Eirin i J16 og Halvard i G18/19 hvor han gikk til semifinale. I G15 satte både Hans (24.85) og Jonathan (24.91) flotte perser og kom seg under 25 for første gang.

På 800 meter hadde ingen av våre særlig klaff. Lars og Thomas løp i G17, mens Ingvild Drabløs deltok i J18/19. Dagens medaljer i mellomdistansegruppen kom i stedet på 2000 og 3000. I G16 løp Harald Østberg Amundsen med sedvanlig eleganse inn til sølv og ny pers (8:50.29) etter dagens hardeste spurtoppgjør. Tiden var også nesten to sekunder bedre enn Jonas Legernes’ syv år gamle klubbrekord! I G15 var våre med og dominerte løpet. Henrik løp offensivt lenge, mens Albert var uimotståelig fra start til mål og vant på imponerende 5:44.48. Her fulgte Marius opp sin flotte femteplass på 800 med en fin 8. plass. UM var med andre ord et skikkelig gjennombrudd for Marius som bare hadde deltatt i ett friidrettsstevne før i sin karriere! Neste år må vi sørge for at vi også er representert i jenteklassene på langdistanse i 15/16 og ikke minst at vi har med hinderløpere! Forhåpentligvis kan vi også få med oss Kari Strømhaug – landets beste i stav for J17 som dessverre var tilbake på high school i USA da UM gikk av stabelen. Stav er også en øvelse hvor vi burde kunne ha mye å hente nå som vi har så flotte treningsforhold året rundt.

Med alle individuelle øvelser unnagjort, var det bare stafetter igjen på programmet. Tyrving var representert i alle klasser og skulle komme til å slå godt fra seg i alle! J15/16 var først ut. Helene skaffet oss en solid ledelse på første etappe, men som vanlig kommer hun så fort på neste løper, her Celina, at det lett blir litt kluss i vekslingen. Dermed var vi litt bak da Hedda skulle forsøke å hente opp storsprinter Ingvild Meinseth som ledet for Sørild. Både hun og Mari leverte sterke løp, men Sørild holdt unna og tok gullet foran Tyrving.

I G15/16 stilte vi et rent 15-års lag med liten stafetterfaring. Det var det imidlertid ingen som skulle tro da våre gutter, Erik, Hans, Jonathan og Syver alle løp strålende og skaffet oss en ny sølvmedalje! I eldste jenteklasse var Ida, Christine, Ingvild og Leah våre fire og spørsmålet var om de kunne straffe de gode tidene fra det første av to heat og kanskje klare en medalje. Svaret var ja – begge deler! En fin bronsemedalje ble fasiten – for øvrig Idas tredje i mesterskapet!

Siste klasse ut var G17-19. Jonas løp sitt beste løp for året og vi var suverent først til veksling – en historisk sådan. Undertegnede har sett noen tusen vekslinger, men aldri har noen tatt pinnen under armen og løp slik Markus gjorde da Jonas kom feiende. Imponerende åndsnærværelse og habil fingerferdighet reddet vekslingen! Eivind løp flott på tredje etappe, men Orions mesterlag med gjennombruddsmannen Jonatahn Quarcoo på 300, har satt mange rekorder i sommer og var ikke til å stoppe selv om Haavard minst holdt samme fart som vinnerlaget på siste etappe. Men – fire sett medaljer var det i hvertfall ingen andre klubber som var i nærheten av!

Selvsagt kunne ingen heller matche vår totale medaljefangst. Uten å ha statistikker på dette tilgjengelig, kan vi nok tørre å tro at ingen andre klubber noen gang har tatt 9 gull, 13 sølv og 11 bronsemedaljer i et UM! I år var Gneist nest best med totalt 18 medaljer. Flest medaljer av våre ble det på Mari Drabløs med to gull og to sølv og på Markus Berner med en gull, to sølv og en bronse.

Her er alle resultatene på våre utøvere:

J15 Celina Lundevik Nr. 3 80m hekk 12,52
100m 13,47
200m 27,59
Celine Bressand 100m 13,91
200m 27,96
Lengde 4,65
Marie Skjæggestad Nr. 1 300m hekk 44,38
Nr. 2 80m hekk 12,17
Nr, 5 800m 2,21,64
Rebecka Grønli Nr. 5 Tresteg 10,68
Lengde 4,58
200m 28,25
J15-16 Helene Rønningen-Celina Lundevik-Hedda Hauge Hornes-Mari Drabløs Nr. 2 1000m stafett 2,18,71
J16 Eirin Alfheim 100m 14,13
200m 28,60
Hedda Hauge Hornes Nr. 2 200m 25,88
Nr. 3 100m 12,70
Helene Rønningen Nr. 1 100m 12,01
Nr. 1 Lengde 5,60
Mari Drabløs Nr. 1 200m 25,73
Nr. 1 300m hekk 44,96
Nr. 2 800m 2,15,77
Marthe Haugli Røe Nr. 5 Tresteg 10,53
100m 13,64
J17 Anita Hundseid 400m 62,67
Anna Eikebrokk Nr. 1 Tresteg 11,37
Nr. 8 Lengde 4,86
Christine Gloppestad Nr. 7 200m 26,99
Nr. 8 100m 13,16
Guro Ølnes Nr. 7 Tresteg 10,69
Lengde 4,71
Julie Bressand Nr. 2 Tresteg 11,08
Nr. 7 Lengde 4,94
Kristine Tønnessen Nr. 5 100m hekk 15,74
Nr. 5 Tresteg 10,72
Malin Staude Nr. 6 Tresteg 10,72
Lengde 4,73
J17-19 Ida Planke Berg, Christine Gloppestad-Ingvild Drabløs-Leah Røste Nr. 3 1000m stafett 2,21,91
J18-19 Ida Planke Berg Nr. 3 100m hekk 15,19
Nr. 3 400m hekk 67,19
Ingvild Drabløs Nr. 5 Lengde 4,73
800m 2,22,35
Leah Røste Nr. 3 Tresteg 11,23
Nr. 8 400m 63,19
Sofie Olsholt Nr. 8 100m 13,11
G15 Albert Sperstad Nr. 1 2000m 5,44,48
Nr. 2 800m 2,04,47
Didrik Warlo Nr. 3 800m 2,04,50
2000m Brutt
Erik Lønskog Nr. 2 Høyde 1,79
Nr. 4 Tresteg 12,05
Nr. 5 100m hekk 15,20
Lengde 4,91
Hans Fürst Mustad 100m 12,40
200m 24,85
Henrik Bjørnstad Koppang 2000m 6,08,79
800m 2,07,89
Jonatan Greni Bjerkaas 100m 12,54
200m 24,91
Marius Nåvli Sjølie Nr. 5 800m 2,05,72
Nr. 8 2000m 6,07,42
Syver Røinaas Nr. 2 300m hekk 41,91
Nr. 3 200m 23,87
Nr. 7 100m 12,12
  • yvind Tvedt
Nr. 6 Kule 12,51
G15-16 Erik Lønskog-Hans Fürst Mustad-Jonatan Greni Bjerkaas-Syver Røinaas Nr. 2 1000m stafett 2,07,43
G16 Harald Østberg Amundsen Nr. 2 3000m 8,50,29
Martin Kornerud Nr. 1 Slegge 48,76
Nr. 2 Kule 14,95
Nr. 4 Diskos 35,65
Nr. 4 Spyd 50,84
Sondre Høyland Nr. 3 Spyd 50,90
Nr. 6 Diskos 27,86
G17 Håkon Bakke Spyd 37,68
Lars Giske 400m 55,51
800m 2,06,52
Lars Stølen Lengde 5,40
Markus Berner Nr. 1 300m hekk 38,92
Nr. 2 200m 23,28
Nr. 3 110m hekk 16,42
Thomas Blekestad Davis Nr. 8 3000m 9,11,28
800m Brutt
G17-19 Jonas Halonen-Markus Berner-Eivind Hvistendahl-Haavard Herness Lien Nr. 2 1000m 1,59,07
G18/19 Eivind Hvistendahl Nr. 5 200m 22,83
100m 11,32
Halvard Hauge Hornes Nr. 3 Tresteg 12,60
100m 11,50
200m 22,99
Jonas Halonen Nr. 7 100m 11,06
Sharu Kulam 100m 11,83
200m 24,09

Hedda og MariIMG_1076IMG_1079

Kommende hendelser

Grasrotandelen

Grasrotandelen