Takk for støtten:

Erik Odd Espelien til minne

Erik Odd Espelien døde brått den 31. mars 2017, drøyt 78 år gammel. Idrettslaget Tyrving har mistet et av sine lengstvarende medlemmer.

På bildet over ser man superveteran-gruppa i Tyrving med Espelien helt lengst til venstre.

Utøver og leder

Espelien meldte seg inn i Tyrving i 1954, så noe kort medlemskap var det ikke. Han ble en dyktig utøver i sin tid, og seinere administrator med perioder som nestleder i hovedstyret og leder i friidrettsgruppa, juniorstyret, hyttestyret og rådet.
Hans beste resultat utendørs var 1,87 i høyde, oppnådd med datidas stilart på Kadettangen i 1956. Samme år deltok han i juniorlandskamp mot Danmark på Bislett og ble nummer to med 1,80. To år seinere ble det en juniorlandskamp til, etter sølv i junior-NM. Igjen var motstanderen Danmark, og nå ble det tredjeplass.

Hovedøvelsen hans må imidlertid sies å være den edle øvelsen stille høyde. Han deltok flere ganger i NM i hopp uten tilløp, med bronsemedaljer i junior-NM i 1955, 1956 og 1958 og bronse i NM i 1959. Aldri hadde noen vunnet NM-bronse på et så godt resultat som Espeliens 1,57; det hadde holdt til sølv i de fleste foregående NM. Espelien klarte 1,60 meter som junior i 1957, og for dette fikk han gullmerket som andre mann i Tyrving etter legenden Godtfred Holmvang. I 1966 satte han persen sin med 1,62 meter. Han hadde 3,17 i stille lengde (1963).

Visstnok var han en av de første som hoppet stille høyde med dykkstil, som seinere ble enerådende fram til 1990-tallet. «Espelien hadde en slags dykkstil, som man nærmest vil benevne som paddehopp», skrev Bergens Arbeiderblad etter NM i Bergen i 1955. Dette ifølge en jubilantomtale i Budstikka.

Erik Odd Espelien holdt seg aktiv i klubben. Som vi tidligere har skrevet her på hjemmesiden, var han den som tok initiativ til superveterantreff i Tyrving. På samlingene som har blitt holdt sporadisk siden høsten 2014, møter det opp mellom 15 og 30 personer som var aktive og trenere på 50- og 60 tallet.

Politiker

Espelien var også kjent som høyrepolitiker i Bærum, med fartstid i kommunestyret fra 1980 til 2011 – enkelte perioder som vara. Han var fortsatt svært opptatt av å delta i lokal politisk debatt. Gjør vi en telling siden nyttårsaften har han hele hatt sju leserinnlegg på trykk siden da, hvor det siste faktisk sto på trykk posthumt den 1. april.

Han kunne erte på seg mange, blant annet da han langet ut mot nynorskbruk i 2015. Samme reaksjoner fikk han høsten 2016 da han innledet et innlegg med at «Bærum kommune har tilført Stabæk Fotball, en bedrift med høyt lønnede ansatte og med stormannsgal ledelse, flere hundre millioner kroner». Innlegget var en protest mot bygging av ny fotballstadion på Nadderud, samtidig som friidretten har forsvunnet fra de fleste baner og skolegårder, og ser ut til å måtte forlate også Nadderud.

Tyrving-familie

Erik Odd etterlater seg kona Bjørg (Hauan) og sønnen Torbjørn og hans familie. Bjørg var selvsagt også aktiv i Tyrving, og de giftet seg så langt tilbake som i 1963. Også Torbjørn har mange år bak seg i Tyrving.

Ingen kommentarer enda.

Legg igjen en kommentar