Tyrving – Friidrett

Med Tyrving mot årets mesterskap!

Oversikten over mesterskapskvalifiserte er oppdatert. Med innendørssesongen bak oss og en lenge etterlengtet treningsleir foran oss, er det tid for å lufte noen tanker rundt Tyrvingutøvernes muligheter til deltagelse, heder og ære i sommeren mesterskap. Under fjorårets utendørssesong hadde Tyrving utøvere kvalifisert til alle de internasjonale mesterskapene på bane. Samtidig hadde vi et rekordartet antall utøvere kvalifisert til alle de nasjonale mesterskapene. 63 utøvere var kvalifisert til UM i Fredrikstad, 43 til junior-NM i Kristiansand og ikke minst hadde vi fått 17 utøvere som kunne delta under NM i Byrkjelo. Like viktig var det selvsagt også at vi forsynte oss ubeskjedent av medaljefatet på hjemmebane og at vår i alle henseende største utøver, Fredrik Amundgård, sågar tok en bronsemedalje i diskos i U23-EM.

I vinter har våre utøvere dokumentert at fremgangen fortsetter. Klubbens målsetning om å bringe stadig flere utøvere frem til et høyere nivå, ser ut til å bli nådd. Våre utøvere hevdet seg med bravur i NM i Steinkjer der vi tok tre gull og flere andre medaljer. Under UM i Sandnes var vi klart største og beste klubb med 8 gull og totalt 22 medaljer!

For våre aller beste utøvere er det de internasjonale mesterskapene som gjelder. Fredrik er vel den eneste som kan ha en realistisk sjanse til å få være med under OL i London. Da må han kaste 65 meter. Faktisk er listen lagt enda høyere – det snakkes om at en finaleplass i London er målet! EM i Helsinki er med andre ord bare en stopp på veien! Dit kan kanskje Katarina Mögenburg også få en tur, men da må persen jekkes ytterligere opp fra vinterens 1.86 til 1.90. Dessuten må hun splitte vår rekordsterke trio av eldre utøvere som alle kan hoppe minst 1.90 i sommer. Norges beste kulestøter, Kristin Sundsteigen perset stort i Steinkjer med flotte 15.52 og rykket dermed opp til tredjeplass på norgesstatistikken innendørs gjennom alle tider. Skal hun til Helsinki, må hun øke med ytterligere 88 cm. Det kan gå!

I en normalsituasjon ville vi tatt sjansen på å si at landets beste lengdehopper i fjor. Jonas Mögenburg, også var EM-kandidat. Blir han kvitt alle plagene han har slitt med i vinter, kan han nok ha 7.95 og EM-tur som et strekkmål, men foreløpig har han har vært nærmere strekk enn mål…

Katarina og Jonas er selvskrevne deltagere under årets Nordisk/Baltisk mesterskap for U23 på Jessheim i juli. Forhåpentligvis kan de få med seg Frederik Jahr i høyde hvis han blir fullt restituert etter innedørsesongen som kun kan karakteriseres som temporum horribilis  (latin for viderekommende). Trolig blir vi representert på det svenske lagt også. Jonas Legernes ser ut til å få en god sesong og da blir han vel en av de svenske hinderløperne på Jessheim!

Flere av våre yngre utøvere kan klare kravene til VM for junior. Ane Dahlen er allerede kvalifisert med sitt kanonkast på 50.21 i fjor, men det er bare to plasser i hver øvelse og spyd for kvinner junior er av norsk friidretts fremste vekstbransjer for tiden. Karoline Skatteboe og Aurora Dybedokken tok til sammen fem gull i UM og har begge en fair sjanse til å klare ett eller flere av VM-kravene. Lett blir det imidlertid ikke. De magiske tallene er 9.35 på 3000m, 16.40 på 5000m og 10.35 på 3000m hinder. Vi håper begge to vil gjøre noen reale forsøk på alle tre krav! Det er imidlertid gledelig mange om benet på lengre løp for tiden og selv et klart krav gir ikke nødvendigvis plass som én av to på laget i hver øvelse. Den samme betraktningen gjør seg gjeldende med tanke på den nordiske juniorlandskampen hvor alle disse tre har gode muligheter til en plass. Her kan vi kanskje også hjelpe noen av konkurrentene. Amalie Iuel har løpt gode hekkeløp i Asia i mars og Jonas Halonens sprint og hekkeløp i vinter gjør begge til reelle kandidater. Forhåpentligvis blir det ikke for henholdsvis Danmark og Finland de vil starte – vi vil jo helst ha dem med på det norske laget og i de norske mesterskapene fremover!

Så til de hjemlige mesterskapene. Vi har allerede fått to nye NM-kvalifiserte i vinter. Kristine Tønnessen hoppet flotte 1.66 i Bamselekene på Stange og samme dag løp Amalie Iuel på 64.43 på 400m hekk i litt mer eksotiske Manila! Dermed er vi allerede nå oppe i 16 NM-klare. Vi tror det er mer i vente. Jonas Halonens 7.04 på 60 meter viser at 11.25 på 100 meter blir en ren formalitet. Tre ski- og orienteringsløpere kan klare kravet på 3000/5000/3000m hinder – Audun Weltzien, Martin Johansson og Harald Berge. Kanskje har også Espen Weltzien hevet seg tilstrekkelig til å være en reell kandidat. Av våre unge løpere, er det nok Anders Televik som er nærmest et NM-krav, men 800-gutta kan nok by på overraskelser også! Astrid Råd Valderhaug er ikke langt unna kravet i lengde, heller ikke Ida Planke Berg i høyde. Kanskje kan vi by på en spydkaster eller to også hvis skadene slipper taket hos disse. Ja, og så håper vi selvsagt på noen positive overraskelser!

Vi skal ikke gå i for mange detaljer når det gjelder junior-NM og UM. Her konstaterer vi bare at vi har 35 kvalifisert til junior-NM i skrivende stund og at det er lett å se for seg at vi skal kunne nå opp i målet på 40. Slik er det også med UM-statusen. Vi har i øyeblikket 53 kvalifiserte, men 60 skal vel gå greit – kanskje vi kan overgå de 64 vi hadde da siste sesong ebbet ut. Det er i hvert fall hevet over tvil at vi i alle alders- og øvelsesgrupper har mange gode kandidater til de aldersbestemte mesterskapene. Vi er ikke i tvil om at flere av disse vil lykkes godt med sine egne mål i sommer og dermed hjelpe til med å nå klubbens målsetning om å ta stadig flere utøvere til stadig nye høyder.

Nå blir det treningsleir med mange anledninger til å diskutere krav og målsetninger og så skal vi følge opp alle nykvalifiserte frem mot mesterskapene. Noen oppmuntrende kommentarer til dem som nærmer seg et kvalifiseringsresultat, skal det heller ikke stå på!

Lykke til med årets stormløp på mesterskapskravene!