Tyrving – Friidrett

Spydglad tall- og bakterieknuser

Også i år vil vi trykke sommerintervjuer her på tyrving.com. Intervjuene vil gjøres med personer som har gjort en innsats og vært tilknyttet til klubben på den ene eller andre måten, og som også ellers har noe interessant å fortelle. Vi har uhorvelig mange ressurspersoner i vår flotte klubb. Og den vi skal presentere i dag er Live Nesse.

Sommerintervjuer i aviser skal jo gjerne handle om sol, bading og hva man liker best å grille. Litt lett stoff i varmen. Dagens intervjuede holder imidlertid på med ting som er alt annet enn lette. Hun har knust tall for Tyrving i mange år som klubbens statistikkfører, og knust mikroorganismer som bakteriolog på Veterinærinstituttet — derav tittelen på intervjuet. Men utenom jobben har hun opplevd å komme nær litt større skapninger enn både bakterier og friidrettsutøvere — vi snakker da om ville krokodiller.

Begge disse oppgavene kan man kanskje si at Live har blitt trukket inn i. Jobben, som tross alt er det viktigste, framstår ikke som noe mysterium når man hører at hennes far, Odd Hanssen, var patolog. Det eneste avbrekket fra en oppvekst i Oslo var noen år i New York da faren var gjesteforsker i det Store Eplet. Patologi er den medisinske disiplinen som studerer sykdommer. Live valgte da også å ta graden cand.med. med tillegget vet. i 1981, altså veterinærmedisin. Hun fortsatte å forske, og nøyde seg ikke med å ta dr.scient.-graden ved Veterinærhøgskolen i 1985. Hun tok like godt også dr.med.vet.-graden i 1989! Begge doktoravhandlingene hadde å gjøre med immunsystemet til geiter.

Hvis vi skulle titulert Live riktig, skulle hun altså hett «dr.scient. et med.vet. Live Nesse». En og annen har kanskje forsøkt seg med en litt mindre myteomspunnet tittel, «Tyrvings statistikkfører Live Nesse». Jeg nevnte at hun kanskje ble trukket inn i interessen for veterinærmedisin, og det er nok enda større sannsynlighet for at det gjelder for statistikkføringen. For 30 år siden giftet hun seg med Jo Nesse og flyttet til Bærum. Jo ble leder av Statistikk- og rekordutvalget i NFIF i 1983 og er det fortsatt.

Det var ellers en annen tallknuser, revisorprofessor Hans Robert Schwencke, som hadde denne jobben på klubbnivå. Men i dette «faget» viste Live sans for innovasjon innen tallknusingen, og lagde regnearkene som statistikken ble ført på. Dette er ingen vanlige excel-ark, men de inneholder formler som regner ut hvor mange poeng utøveren får etter Tyrvingtabellen. Etter dette påfunnet satte hun også inn klubbrekorder i alle øvelser ute og inne samt mesterskapskrav, slik at alle lett kunne sjekke dette. Vi andre som driver med statistikk vet hvilken ordenssans dette krever. Alt dette gjorde hun for å hjelpe Hans Robert, før hun i 2007 tok over jentestatistikken på grunn av den store veksten i Tyrving.

På samme måte er det kun nylig at vi har oppmenn for hver aldersklasse — før var det oppmenn for hvert kjønn, til nød med en inndeling i + og – 15 år. Dette nevner jeg fordi Live også har vært oppkvinne i Tyrving, for jenter i ett år. Etter å ha gitt seg med løpende statistikk etter 2010-sesongen, har hun dessuten fortsatt med å ajourføre listene over klubbrekorder, et møysommelig arbeid vi bør være takknemlige for.

I likhet med en majoritet — faktisk — av de som har sittet i friidrettsstyret de siste årene, drev ikke Live med friidrett selv. Det har i det hele tatt blitt lite konkurranseidrett gjennom livsløpet, bare skolelaget i basketball i gymnaset, litt fotball og bordtennis i studietiden. Hun har deltatt i gateløp og løpt i bedriftsklassen i Holmenkollstafetten, men nå er det kast som interesserer mest. Hun følger nøyest med på spyd som datteren Ida driver med, og nivået på spyd for kvinner har jo vært godt både i Tyrving og Norge de siste årene. Slegge og stav synes hun også er fascinerende.

Velkommen skal du være tilbake til Zambezi, Live!

Men mye fysisk aktivitet, har det blitt, forteller hun — i veldig mange land rundt om i verden, kan vi legge til. Spør du Live om dette kan du få høre historier fra aktiviteter som turer i skog og fjell, tennis, aerobics, svømming, brettseiling og dykking. — Det største adrenalinkicket var imidlertid rafting på Zambezi-elven i Afrika, som ikke bare hadde stryk med høyeste vanskelighetsgrad, men også krokodiller! legger hun til. Fra immunsystem-forskning på arbeidsplassen til krokodillestryk på fritida, altså. Det blir i gjennomsnitt en passe risikofylt tilværelse.

Skjønt — fra 1992 og gjennom 90-tallet var Live ikke så mye aktiv forsker, men direktør for Avdeling for diagnostikk ved Veterinærinstituttet. En alvorlig betennelse i hjernen for snart 15 år siden førte dessverre til at det meste av aktiviteten tok slutt, og direktørjobben måtte trappes ned til forskning på deltid. — Det er så interessant at det er nesten like mye hobby som jobb, uttaler Live, og de merittene som hun har oppnådd også etter vendepunktet med sykdommen, er såpass flerfoldige at vi tillater oss å sakse dem fra Veterinærinstituttets hjemmeside:

For tiden er jeg prosjektleder for prosjektet «Moderne bekjempelse av Salmonella» hvor majoriteten av norsk fôr- og fiskemelindustri er partnere. I tillegg har jeg ansvar for biofilmforskning på E. coli, stafylokokker og pseudomonas. Jeg har videreutdannelse i epidemiologi, statistikk og populasjonsgenetikk, og er sensor ved Veterinærhøgskolen i disse fagene. Internasjonalt har jeg vært medlem av EFTAs veterinærkomite, deltatt i utredinger i regi av FAO og OIE [FNs Food and Agriculture Organization og World Organisation for Animal Health], samt ledet en større utredning om konsekvenser av norsk tilpasning til EUs regelverk på veterinærområdet. Siden 2007 har jeg vært medlem av Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

Dette er altså det dobbelt-doktoren Live Nesse driver med når hun ikke reiser til eksotiske steder eller overværer spydkonkurranser med familien, eller hjelper Tyrving med statistikkføring og andre administrative oppgaver. Vi kan være glade vi har slike ressurspersoner, og utover sommeren skal du få treffe flere her på tyrving.com.

 

Kilder: Norges veterinærer 1998 av Weiert Velle; http://www.vetinst.no/Om-oss/Ansatte/Nesse; intervju med Live.

Post scriptum. I fjor var poenget med intervjuserien å intervjue hele styret i friidrettsgruppa (en prosess som begynte i 2009 og som fortsatt pågår, ettersom styremedlemmer skiftes ut…). Da ble det intervjuer med Per Inge Galaaen, Anneli Finnema og Ole Røste. Med dette intervjuet har vi med andre ord 50 % kjønnsbalanse.