Tyrving – Friidrett

Forhåndstips NM

Som vanlig har vi tips om hvordan det går med våre deltakere i NM. Tipsene er kun skribentens mening, ikke klubbens mening. Men tipsene har ikke vist seg å være så gale, ved tidligere mesterskap. Og er det noe vi hilser velkommen, så er det positive overraskelser som avviker fra mine tips.

I et NM betyr det jo mye om man kommer blant topp tre og får medalje. På dette nivået er det liksom medaljer vi sikter oss inn mot . Mange deltakere har kvalifisert seg uten å være i nærheten av medaljer. Det er vi selvfølgelig kjempeglade for, og vi forventer på ingen måte at alle skal være med å kjempe om dette. Noen vil ha andre mål, som topp 5, topp 8 eller å sette pers. Ingenting er mer gledelig enn pers, og det er logisk sett et nytt steg mot toppen — mot en framtidig medalje.

Når alt det er sagt, kan jeg oppsummere tipsene før de har begynt. Gullhåp anser jeg for å være: Kristin i kule og Jonas i lengde. Medaljehåp er: Katarina i høyde. Outsidere i medaljekampen er: Ane i spyd, og Katarina i lengde. Her følger altså en analyse gjort etter fattig(?) evne av hver enkelt utøver.

Karoline Skatteboe 5000m

Det er svært langt fram til den av de påmeldte (Falch) som har det beste resultatet i år — ett og et halvt minutt. Både Karoline og Falch hadde vanskelige sommerløp, der det fortsatt skilte mye — ca ett minutt, hvis jeg ikke husker  feil (m.a.o. løp Falch opp mot Karolines pers, mens hun ikke var nærme sin egen). Så om det er Falchs pers 16.28 vi må måle oss opp mot, er jeg usikker på, men det er nok av andre konkurrenter. Blant annet er jo Kirsten Melkevik påmeldt! — men jeg har en anelse av at hun velger vekk enten 5000 eller 10000. Uansett… dette ble mye rot. Det jeg prøver å si, er at konkurransen er sterk, Karoline har klart NM-kravet med fem sekunder og må være med for å lære. Hun viste mye bra i Kristiansand, både en ok form og ikke minst mye vilje i spurten.

Heidi Hessan Næss 100m

Kun Okparaebo, Akinyemi, Eritsland, Brubak, Norum og Isaksen er foran Heidi på årsstatistikken. Norum stiller ikke. Og av de fem er det kun Akinyemi som har satt årsbeste i juli eller august, alle andre i juni. Det er usikkert om alle klarer å leve opp til sin årsbeste, selv om selvfølgelig Ezinne vinner nesten uansett form (unntatt skadepreget). Heidi viste godt slag ved å ta sølv på distansen i Kristiansand, og løp der tett opp mot persen på 200 meter. Hun er med andre ord i god form. Medalje er ikke realistisk hvis alle løperne unngår skader og tjuvstart fram mot finalen, men et optimistisk tips fra tyrving.com er at hun kan forbedre sin beste plassering i et NM som er en sjetteplass. Og tenk om hun fikk ei tid under 12 sekunder?

Heidi Hessan Næss 200m

Her er Heidi nummer 19 på årsstatistikken. Viste som sagt tidligere en god form under junior-NM. Pers er satt i år, og var som sagt nærme den tida i Kristiansand. Ny pers i NM er ikke usannsynlig. Men plasseringa på årsstatistikken tilsier ikke noen finaleplass.

Katarina Mögenburg høyde

Har i noen år vært en soleklar nummer 4 på norgesstatistikken. I år gjorde hun et fint byks opp til 1,84 som pers. Da er hun farlig nærme Øyunn Grindem som har vært minst overbevisende i år av «de tre store». Men i de tre siste mesterskapene har resultatene vært ganske fjernt fra 1,84. I Kristiansand hadde hun jo riktignok ingen konkurranse og ingen grunn til å søke de store høydene — men hadde også en småskade som satte henne utafor stafetten. Hun glimter vanligvis til i norske mesterskap. Det nøkterne tipset her er fjerdeplass, men håpet er bronse.

Katarina Mögenburg lengde

Det er påmeldt et kjempefelt på 23 personer. Katarina tilhører det øvre sjiktet, men noen medalje som i Kristiansand blir nok litt mye å håpe på uten nevneverdig spesialtrening i øvelsen. Må igjennom en kvalik først, men bør klare det greit, og vi kan nok vente oss en topp 5-6 her. Kanskje perse med 1 cm igjen, slik som sist — hehe. Vi tar forbehold om at småskaden som satte henne utafor stafetten, kan dukke opp her — at noe vil skje som gjør at lengden nedprioriteres — det er ikke undertegnede godt nok informert om.

Katarina Mögenburg tresteg

stiller ikke.

Aurora Dybedokken 1500m

Med 17 påmeldte lå det an til kvalifiseringsløp, med store frafallene er noe vi ser med jevne mellomrom — og jeg har overhørt at noe kvalifiseringsheat blir det ikke. Men det skal ikke desto mindre bli tøft å komme høyt opp på lista. Er med liten margin ikke NM-kvalifisert i denne øvelsen (men på 3000 meter), og på dette nivået bør vi nok ikke ha særlig andre forhåpninger enn pers.

Aurora Dybedokken 3000m hinder

Dette er derimot en mer spennende øvelse. Er som sagt NM-kvalifisert på 3000 meter og har UM-medaljer i hinder, så selv om det blir debut på 3000 meter hinder, så har hun «i teorien» løpt øvelsen. Tyrving gjorde det bra sist vi hadde med en hinderdebutant i NM (2008, sølv på Ingunn). Og her er det svakere konkurranse enn  på 1500 meter, skal du se. Fjørtoft og Lind skal være best på papiret, men hva med de andre? Færø er dårligere enn Aurora på alle flatløp. Mari Haugen har vært med i NM før men har ikke vist god form.  Da sitter vi igjen med Solveig Lie Onstad som er statistikknabo med Aurora på mellomdistanse, og løp på 7.17 på 2000 meter hinder i Kristiansand. Det sier ikke meg så mye — i en sammenligning med vår tøffe løper. Tipset mitt er altså at det blir en spennende batalje mellom de to. Håper Aurora stiller opp og løper offensivt!

stiller ikke

Ane Dahlen spyd

Fra sølv til femteplass i løpet av tre kast i junior-NM. Det sier alt om hvor jamn øvelsen er. Det er høyt jamnt nivå i denne øvelsen med 17 påmeldte, og Ane kan i prinsippet bli alt fra medaljevinner til nr 8. Det hjelper jo litt at årsbeste i Norge, Marte Aaltvedt, ikke står på påmeldingslista… Dermed blir konkurransen i prinsippet et junior-NM + Dahle og Marcussen. Og Ane er bedre enn de aller fleste på årsstatistikken. Så hvis vi håpte på en medalje i Kristiansand, noe som absolutt var innen rekkevidde, så kan vi vel håpe og tro på det igjen. Tar forbehold om småskader.

Kristin Sundsteigen kule

Vinner. Et enkelt og greit tips!

Kristin Sundsteigen diskos

Nummer sju på statistikken av dem som er påmeldt. Det blir ikke medalje, men en årsbeste kan vi nok håpe på. Dette er hvis «mesterskapsformen» sitter — årsbesten blei satt i et ubetydelig stevne ved Sognsvann, så kanskje det blir bedre med de rammene rundt som NM tross alt tilbyr? Topp 5 kan et mål være, men det er som sagt kulestøt som er hovedøvelsen for henne.

Øystein Kværner-Svendsen 1500m

Hans store mulighet var i 2009 da han blei nummer 4 i NM. Han satte da sin pers med 3.51,99. Det året hadde Norge tre utøvere under 3.50. Så langt i år er det elleve! Og ti av disse er påmeldt. Jeg blir positivt overraska hvis Øystein makter topp 8 i dette selskapet — nivået har blitt dramatisk mye høyere enn i forifjor. Øystein fortjener i og for seg alt det beste, i dette hans siste NM, men han har løpt distansen så lite (bl.a. ikke i år i det hele tatt) at jeg ser konkurransen her som for tøff. Håper jeg tar feil  :)

Jonas Mögenburg lengde

Jonas er favoritt, men må hoppe bedre enn i Kristiansand (7,09) for å vinne. Hovedkonkurrent er Rune Augdal, mens Vetle Utsi Onstad må finne seg i å stille litt bak i køen fordi stabiliteten har vært alt annet enn god. Andre utfordrere på 7m+-nivået er Martin Roe, Hans Olav Uldal og muligens noen yngre overraskelsesmenn. Med andre ord har jeg stor tro på at Jonas haler i land en god medalje her. Juniormesteren kan meget vel bli seniormester.

Kristian Nedregård 800m

Er ikke NM-kvalifisert i øvelsen, og hvis han stiller i denne må årsbeste være det eneste målet. Har pleid å melde seg på i forskjellige øvelser i NM, men har vanligvis endt opp med å prioritere 10 000. Og det er også dét klubben har mest å vinne på. Ikke usannsynlig stiller han opp i enten 800 eller 1500 i tillegg.

Kristian Nedregård 1500m

Er ikke NM-kvalifisert i øvelsen, og hvis han stiller i denne må årsbeste være det eneste målet. Har pleid å melde seg på i forskjellige øvelser i NM, men har vanligvis endt opp med å prioritere 10 000. Og det er også dét klubben har mest å vinne på. Ikke usannsynlig stiller han opp i enten 800 eller 1500 i tillegg.

Kristian Nedregård 10000m

Er ikke NM-kvalifisert i øvelsen heller (men på 5000 via 3000), men har alle muligheter til å gjøre en god figur. Tyrving trenger også et løp på øvelsen for å få poeng i lagserien, så vi håper på en gjennomføring her. Det blir ingen plassering helt i toppsjiktet, med utrolige 26 påmeldte, men Kristian har vist god form i andre løpsøvelser. Jeg kjenner ikke til hvordan formen er på den aller lengste distansen, men la oss ønske oss ei tid under 32 minutter…?

Frederik Jahr lengde

Resultatet som ble oppnådd i Kristiansand, holdt ikke senior-NM-nivå, men Frederik hadde bl.a. et dødt hopp som var mye lenger enn de andre. Får han fram høyrefoten, blir det betydelig mye lengre. Vindforholdene var også varierende. Men et resultat opp mot pers — rundt 6,70 — er ikke uoppnåelig. Kanskje litt flaks også hadde vært noe? Dessverre har vi en mild versjon av tidsskjemakræsj — lengdekval er 2 t 40 min før høydefinalen.

Frederik Jahr høyde

Jeg tror nok Nilsen, Ellingsen og Helland er favorittene til medalje her. Med andre ord ville det overraske meg hvis noen andre tok medaljer. Det er fordi de pleier å hoppe et stykke over 2,00. Frederik har pers på 2,00 (inne). Av de andre startende har Andenæs, Holmberg, Landsem, Vestbø (inne) og Eriksrud (inne) også årsbeste på to blank. Her er det helt bingo! Som sagt tror jeg ikke det holder til medalje med to blank, men hvis jeg skulle blinke ut noen til å utfordre Helland (som hadde litt ryggvondt i Kristiansand), klatre opp mot 2,03-2,05 og dermed kjempe om bronse, ville jeg sagt Andenæs, Landsem og vår egen FJ! Men da går jeg nok litt over i ønsketenkning, frykter jeg. Jeg sier heller at mitt tips er topp 5.