Tyrving – Friidrett

Historisk tilbakeblikk: militæret og idrett

Vi har i spalten historisk tilbakeblikk tidligere vært inne på at mange mente idretten skulle tjene militære formål. Mange av klubblederne var høyere offiserer, og flere av øvelsene minte om militærøvelser. Du finner gamle artikler i spalten ved å klikke på «Etikett: Historikk og annen moro» under denne artikkelen.

Vi skal imidlertid bringe nye, friske sitater. Kanskje ikke så nye, i og med at dette ble skrevet i 1912 og skribenten kommenterer en forsvarsvennlig demonstrasjon («stevne»), hvor kanskje litt for få idrettsfolk deltok:

Ved en saadan anledning, som denne burde netop vore idrætsmænd ha lagt for dagen, hvad der egentlig staar som det samlende merke for alt deres arbeide, alt deres stræv, nemlig lysten og evnen til at være med i landets forsvar, om det engang maatte kræves.

[…] Og hvilket moralsk indtryk, hvilken social og opdragende betydning vilde det ikke ha skapt at bli vidne til alle turneres, idrætsmænds [= friidrettsmenns], skytteres, roeres og fotballspilleres, fremmøte under sine faner ved et stevne som søndagens!

Kilde: Norsk Idrætsblad 23.5.1912 s.167