Tyrving – Friidrett

Helene viderefører Tyrvings ærefulle EM-historikk

Foran denne sesongen hadde vi vel mest tro på at klubbens desidert største utøver, Fredrik Amundgård var den som var vår mest sannsynlige EM-deltager. Han fikk dessverre ikke klaff med sin sesongoppkjøring og må i stedet se sin «antipode» Helene Rønningen få eneste tyrvingbillett til EM i Zürich.

bilde

Tidligere anledning.

Helene har hatt en fantastisk sesong allerede med aldersrekord på 100 meter (11.87) og tur til VM for junior i Eugene, Oregon. Før det var det en eventyrlig innendørssesong med drømmetider som 7.61 på 60 meter og 24.68 på 200 i et UM der hun tok fire gullmedaljer! Nå er hun tatt ut som reserve på stafettlaget på 4 x 100 meter og blir med sine 15 ½ år den norske troppens desidert yngste utøver.

 

Vi i Tyrving er selvsagt sprekkeferdige av stolthet – det er jo ganske lenge siden forrige kapittel i klubbens EM-historie ble skrevet. Riktignok har flere av våre fremadstormende ungdommer deltatt i aldersbestemte EM, men i seniorklassen på bane har vi ikke vært representert siden 1971! Den gang var 18 år gamle Jan Skaarud reserve på 4 x 400, men uten å få løpe. Han har fortsatt klubbrekorden på distansen med  48.8.

Ærefull EM-historikk

Men klubben har også betydelige større meritter å se tilbake på. Faktisk var den første norske europamester i friidrett fra Tyrving! Godtfred Holmvang vant nemlig 10-kamp under tidenes eneste EM på hjemmebane – på Bislett i 1946. All rounderen har fortsatt klubbrekorden på 400 meter hekk (54.1 satt allerede i 1939!). Han var også norgesmester på hekk i EM-året.

Gotti var altså vår første EM-vinner, men nå lurer du kanskje på hvem som var Norges første kvinnelige europamester? Vel – det ble i «familien». Igjen var det nemlig en av våre; Tyrvings Berit Berthelsen vant innendørs-EM i lengde både i 1967 og i 1968 og har fortsatt norsk innendørsrekord med hoppet i Praha i 1967 på 6.51. Året etter satte hun sin legendariske utendørsrekord med 6.56 på Bislett. Den rekorden sto til Margrethe Renstrøm hoppet 6.64 under NM på Lillehammer i 41 år senere! Rett før OL i Mexico hoppet Berit 6.68 i medvind 2,5 under et stevne i Warzawa og var faktisk favoritt til lengdeseieren i OL. Dessverre falt hun og skadet seg i kuleringen under femkampen før lengdekonkurransen, og dermed gikk medaljen fløyten.

Berit, som selvsagt er klubbens største stjerne gjennom alle tider, var også med i EM i 1969 der hun tok bronse i lengde. Hun ble nummer ni i innendørsmesterskapet samme år og hoppet også lengde i EM i 1966 og i 1962 (for Hakadal), men uten å komme til finalen. Derimot var hun i finalen på 400 meter i Budapest i 1996 og tok sjetteplassen med 54.1 som fremdeles er klubbrekord!

Britt (Krogh-Sørensen) Ramstad var også med i EM både i 1966 og 1969, men ble slått ut i forsøket begge ganger. Bedre gikk det med en av de virkelige pionérene norsk kvinnefriidrett – nasjonalt som i klubben – Unni Sæther, som tok en flott sjetteplass i femkamp i 1950.

Så blir det spennende å se om Helene får lov å feste grepet rundt stafettpinnen nede i Zürich til uken. Uansett er hun allerede inne i en meget eksklusiv gruppe av klubbens fremste utøvere gjennom alle tider – de utvalgte få som har vært tatt ut til EM i friidrett!