Det er igjen skoleferie og den mest passende tid for historiske tilbakeblikk. Undertegnede kommer, i egenskap av masterstudent i historie, stadig over utdrag som kan være gøy for et større publikum. Dagens utdrag er fra 1914. En del år før Tyrving i det hele tatt fantes. Men friidrett dreiv man med. Ferdinand Bie tok sågar OL-gull i femkamp (!) i 1912, egentlig sølv men den opprinnelige vinneren Jim Thorpe blei diskvalifisert (!) for å ha spilt baseball (!) på profesjonelt nivå (!). Denne Bie er kilden til dagens historiske tilbakeblikk:
Ungdommen og den fri idræt.
Hvordan skal man træne. Dr. Ferd. Bie taler til gymnasiastene.
Hovedkomiteen for de høiere skolers idræt var nylig indbudt til et idrætsforedrag i Frogner skoles gymnastiksal av den kjendte sportsmand dr. Ferd. R. Bie.
Doktor Bie talte først om idrættens store betydning for ungdommen. Efterat ha redegjort litt for den fri idræts historie, og specielt nævnt amerikanernes og svenskernes store fortjenester av denne idrætts fremme gik taleren over til at behandle normændenes forhold til den fri idræt. Med hensyn til fotballsporten blir den forholdsvis lite dyrket her i landet. Men det er jo en idræt, som kun hører de sterkeste til. Man maa ogsaa helst ha megen tid til sin raadighet for at kunne dyrke denne sport. Men saavel med fotballsporten, som med al anden fri idræt blir det gjerne tilfældet, at utøverne ikke faar trænet regelmæsig. Og det bare at stormtræne før hver kamp, det er parodi paa idræt. Man hører ofte tale om, at ungdommen sliter sig ut ved sport, og at de ødelægger hjerte og lunger o.s.v. ved al sin træning. Men det er kun ved ufornuftig træning man ødelegger sig.
For fornuftige mennesker er idrætten ikke noget maal, men et middel.
Dr. Bie nævnte at han, (der som bekjendt vandt saa smukke seire ved de olympiske leke i Stockholm) til disse leke bare trænede 1 time 3 gange i uken — efter aftens. Saa megen træning har enhver tid og helse nok til at unde sig.
Det er bare tegn paa uvidenhet at «træne», saa svetten hagler. Den kyndige idrætsmand ødsler aldrig med kraft under træningen. Gjorde han det, vilde han meget snart bli stiv, overtrænet og — kassabel.
Mange mennesker tror, at hjernens ydeevne er omvendt proporsjonal med benenes. Slik er det nu imidlertid ikke. Man gjør aldrig saa godt aandelig arbeide, som naar man dyrker fri idræt. Denne idræt faar en ogsaa til at renoncere paa mange nydelser, som man før aldrig fandt sig i at savne. Den fri idræt er derfor et udmerket middel mot den moderne ungdoms blødaktighet.
Kilde:
Demokraten 25. mai 1914, side 1-2. (avis)
Forklaring av uvanlige uttrykk:
høiere skole ≈ videregående skole
Aftens = kveldsmat
Kassabel = som bør kasseres
Omvendt proporsjonal = at hvis den ene stiger, synker den andre
Renonsere = gi avkall