Tyrving – Friidrett

Ihuga dugnad

Et løft for kastbanen!

Husker du oppslagene En nyttårshilsen fra Dagmar og Hva skjedde på kastbanen? Nyttårsstormen rusket skikkelig i kastburet vårt. «For å si det enkelt, så har stormen knekt de to fremste stolpene på høyre side», uttalte vår materialforvalter Bjarne Nilssen den gang. Nå er det lysere tider både i været og for kastingen i Tyrving. Vi hadde jo, som alle vet, kaststevne 5. juni der kastburet kunne benyttes igjen. Bak denne gjenreisinga sto en ikke ubetydelig dugnad.

Vi har intervjua Bjarne Nilssen igjen. Etter at frosten var borte, demonterte han det gamle, knekte kastburet. Ikke hele buret, men de tre fremste stolpene (inkludert den som går på hjul) på begge sider måtte først tas ned. Han måtte da også opp i stige og fjerne kastnettet fra stolpene, sikkert en jobb for de fingernemme! Etter å ha avgjort hvordan vi skulle få nye stolper på plass og hvordan det skulle finansieres, var neste steg å få gravd ned markhylser hvor to av de tre stolpene på hver side skal grunnfestes. De skal ikke bare graves ned, men også fundamenteres med forskaling, armering og betong ned til 1,50 meters dybde — noe som tilsvarer et greit høydehopp hvis du er jente, eller kanskje kroppshøyden til en del av de unge som er med å kaste. Kommunen tok heldigvis denne jobben.

Så kom de nye stolpene og delene til nettet (du ser hva av nettet som er nytt — siden det er svart). De ankom tre uker for seint ifølge leveringsdato, farlig nærme kaststevnet og Tyrvinglekene. I verste fall måtte det gamle kastburet på Nadderudfeltet benyttes i vårt storstevne, og da uten deltakelse fra de eldste årsklasser.

Stolpene besto av to halvdeler som måtte kobles sammen vertikalt. Så var det endelig tid for dugnad. Bjarne samt Marius og Bård Arnesen klarte å reise de åttemetersstolpene og sette dem ned i markhylsene — et møysommelig arbeid. Men flere personer måtte til for å reise de to nimetersstolpene (en på hver side av buret), og det er det dere ser bilde av i denne saken.<!–more–>

Vi måtte riktignok gi opp prosjektet med både å reise stolpene og installere dem i markhylsene. Det var rett og slett for farlig. Man måtte ha sikret med tau i fire retninger for å hindre at stolpen tok overbalanse. Dette skjedde med Bjarne, Bård og Marius da de gjøv løs på nimetersstolpene dagen i forveien. Spetakkelet deisa rett og slett i bakken. Bjarne hadde derfor innkalt hele åtte personer til den dugnaden dere ser bilde av her. Men etter å ha sovet på det, fant han og vi ut at heller ikke det var gjennomførbart. Bjarne Nilssen — materialforvalter både natt og dag!

Men vi fikk skrudd sammen ei rekke deler, inkludert såkalte tverrstag. Så fiksa en kranbil resten, og da var det endelig klart til kaststevne, et drøyt halvår etter at buret ble rasert av nyttårsstormen. Snipp, snapp, snute og så har det nye kasteventyret <em>begynt</em>.

Stengene er ni meter høye.

 

Delene måtte skiftenøkles sammen.

 

Det må planlegges før aksjonen.

 

Men hoftefeste hører også med mellom de tyngste løftene. Alle foto av Morten