Tyrving – Friidrett

Sykkel-sporten trenger nytt blod

Er straffen i å bli tatt i doping for mild? Definitivt, spør og svarer en av Tyrvings bedre unge løpere, i et flott avisinnlegg som vi her gjengir. Innlegget gjelder sykkel spesifikt, men tematikken er aktuell også i friidretten dessverre.Sykkelsporten har en mørk og tung fortid. De siste årene har sporten vært mer preget av spørsmålet om doping enn fokus på gode prestasjoner. Det hele toppet seg i sommer da tidligere dopingtatte Aleksander Vinokourov tok gull på OL fellesstarten og da Lance Armstrong trakk seg i kampen mot å renvaske seg selv. Kan man tro på dagens syklister?

De fleste drømmer om å bli best i noe. Noen mennesker vil gjøre hva det skal være for nettopp det. Doping i sykling har vært dokumentert siden slutten av 1800-tallet, da man brukte stimulerende midler for å holde seg våkne og opplagte under lange ritt. Midlene varierte fra heroin, alkohol, eter og kokain. Fra 1960-tallet kom de første lovene mot dette. Og først på 1990-tallet begynte det aktive, internasjonale antidopingarbeidet.

Utspekulerte metoder
De siste 15 årene har heldigvis antidopingarbeidet blitt bedre og bedre, noe de hundrevis av dopingtatte syklistene de siste årene er bevis på. Men jukserne finner stadig flere metoder å dope seg på som blir vanskeligere å oppdage. De opererer forskjellig, noen i grupper, men de fleste alene. I alle de syv årene Lance Armstrong har vunnet Tour de France, har hele topp fem vært innblandet i doping, utenom én person. Hva skal man da gjøre? Lete frem den beste som ikke har jukset og sende ham medaljen i posten?

Jeg driver selv med idrett på høyt nivå og elsker gleden og seiersrusen etter å ha vunnet en konkurranse. Denne følelsen fikk aldri de ærlige syklistene fra denne perioden føle. Seiersruset kommer nok
ikke like sterkt når man får en medalje i posten ti år senere.

Tettere oppfølging
Er straffen i å bli tatt i doping for mild? Definitivt. Alberto Contador og Alejandro Valverde herjer for tiden i Spania rundt, selv om de begge ble utestengt for doping i 2010. OL-gullvinner i London, Aleksander Vinokourov, er blitt tatt to ganger for doping! Dette er tragisk for sykkelsporten, de dopingtatte utøverne burde få en lengre dom. Og hvis man blir tatt to ganger, burde man bli utestengt på livstid. Blodpasset til utøverne burde også offentliggjøres slik at man kan spore uregelmessigheter i blodet deres, og tettere oppfølging av tidligere dopingtatte ryttere må til.
Jeg håper sykkelsporten er inne i et generasjonsskifte, hvor de yngre rytterne har en annen kultur når det gjelder doping. Dette hører fortiden til.

Thomas Bucher-Johannessen